fbpx

Srbija potvrdila učešće na svetskoj izložbi u Osaki 2025. godine – Beograd kandidat za specijalizovani Ekspo 2027

expo-g83a55df1a_1920

Na svetskoj izložbi, DUBAI EXPO 2020 se predstavilo 192 zemlje iz čitavog sveta. Najveća svetska izložba, imala je 23 miliona posetilaca i nakon 6 meseci, spusitla je svoju zavesu.

Srbija je nastupila pod sloganom “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”, ugostivši više od milion i 200.000 posetilaca.

Dubai se za ovu izložbu pripremao osam godina i utrošio je 7 mlrd USD.

  • Srbija je postigla impresivne rezultate: od svetske premijere neverovatne naučno-tehnološke inovacije “Metahuman ‒ Virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira”, pa do predstavljanja prvog gejming sela koje će biti izgrađeno u Beogradu, što je veoma važan potencijal za našu zemlju, imajući u vidu da je industrija produkcije video-igara, pored kinematografije, najbrže rastuća grana kreativnih industrija u Srbiji. Prezentovali smo i Strategije za veštačku inteligenciju Srbije, vrhunske VR tehnologije, opravdali zbog čega je britanski Bi-Bi-Si proglasio Beograd za jedan od pet najkreativnijih gradova na svetu – kaže Ana Ilić, koordinatorka projekta Srbija ekspo Dubai.

Dodala je da je zahvaljujući Metahuman projektu Srbija postala tema svetskih medija i on je doprineo izuzetno velikom broju posetilaca i atraktivnosti našeg paviljona.

  • Sve oblasti kreativnih industrija kod nas imaju ogroman potencijal i o tome najbolje govore odlični ekonomski podaci: više od 7,5% udela sektora kreativnih industrija u BDP Srbije, s porastom izvoza više od 50% i kontinuiranim rastom, koji samo u poslednjih šest godina iznosi čak 60%. Imamo više od 125.000 zaposlenih u sektoru, od kojih najveći broj čine mladi i visokobrazovani ljudi – navodi Ilićeva.

Kaže da se za nas često u svetu može čuti da smo “Silicijumska dolina Balkana”, jedna od top pet destinacija za digitalne nomade. Sjajne talente imamo u oblasti industrijskog i grafičkog dizajna, gejminga, dizajna softvera, preko slikarstva i vizuelnih umetnosti, do scenskih umetnosti, filma i muzike.

Srbija je potvrdila svoje učešće na sledećoj svetskoj izložbi u Osaki 2025. godine i već su prve pripreme u toku.

  • Posebno je važno naglasiti da se Srbija, tačnije Beograd, kandidovao za specijalizovani Ekspo 2027. Dobijanje te kandidature bila bi velika čast i veliki podsticaj za naš budući razvoj – kaže Ana Ilić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!