fbpx

Srbija u turizmu gotovo dostigla rekord iz 2019. godine – U 2022. situacija sa pandemijom biće najveći izazov

7AD90629-06AB-4481-ABD9-81E98CEB4197

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je da možemo biti zadovoljni prethodnom turističkom godinom pošto su postignuti odlični rezultati u srpskom turizmu i navela da je u prvih deset meseci 2021. ostvaren devizni priliv oko 1,27 mlrd EUR.

Osvrćući se na turističku 2021,. kaže da ona nije počela sjajno i da nije obećavala mnogo, ali da kada se na kraju saberu rezultati možemo biti više nego zadovoljni.

U prilog tome navodi i podatak da nam je devizni priliv od turizma za prvih deset lanjskih meseci iznosio 1,27 mlrd EUR, a koliko je taj rezultat dobar pokazuje poređenje sa 2019, našom rekordnom turističkom godinom, kada nam je devizni priliv iznosio samo 200 mil EUR više odnosno 1,4 mlrd EUR za celu godinu.

Razlog za zadovoljstvo, prema njenim rečima, predstavljaju i podaci da je u Srbiji boravilo 2021. više od dva i po miliona turista, koji su ostvarili 10 miliona noćenja.

– Ovi podaci nam ulivaju optimizam da će i 2022. biti značajnije bolja, jer ne zaboravimo, da je početkom 2021. bila vrlo neizvesna situacija u vezi sa kovidom, sa vakcinama, a opet smo zabeležili odlične tutističke rezultate – navela je ministarka.
– Značajan podsticaj razvoju turizma dali su i vaučeri, a pored toga pomoć hotelskoj industriji, zaposlenima u turističko-ugostiteljskoj industriji, turističkim vodičima u ukupnom iznosu od 5,3 milijarde dinara, sve su to bili koraci koji su na kraju doprineli dobrom rezultatu – rekla je Matićeva.

Istakla je da su i lane turističku sezonu najviše spasili domaći turisti, kojih je u ukupnom rezultatu bilo oko 60 odsto, ali da se krajem godine beležilo sve više stranih turista.

Procenjujući ovu godinu, ministarka ukazuje da će na nju presudno uticati epidemiološka situacija i da trenutna situacija, kada broj zaraženih opada, veoma ohrabruje.

– Za 2022. godinu ključan će biti procenat vakcinacije, a ako on svuda ne bude veća od 85%, mnogo toga će nam zavisiti od kovid sertifikata i bićemo opet uslovljeni različitim merama zaštite zdravlja. Sve to onda ne dozvoljava da se turističko-ugostiteljska privreda maksimalno oporavi, ali ja verujem da neće biti tako i da ćemo imati još bolju situaciju u turizmu – rekla je Matićeva.

Navela je da je za očekivati da će nas kovid sertifikati o vakcinaciji pratiti i u ovoj godini i biti neophodni za putovanje po svim evropskim zemljama.

– Međutim, pored tih zelenih sertifikata u Evropskoj uniji sada počinju dodatno da se traže i PCR testovi. Sasvim je izvesno da ćemo do polovine 2022. biti u obavezi da imamo zelene sertifkate odnosno potvrde o vakcinaciji, ali isto tako je očigledno da ćemo mnogim zemljama morati da radimo i PCR testove – kaže ministarka.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!