fbpx

Srbija u “crvenoj kategoriji” za ulazak na Kipar

covid-19-5057462_1920

Srbija će se od danas, 19. avgusta, naći u epidemiološkoj “crvenoj kategoriji” zemalja, kada je reč o ulasku u Kipar.

Sve osobe koje nisu vakcinisane moraće da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar. Testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji. Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Određene kategorije lica će moći da se ukrcaju na let bez testa, ali su dužni da se testiraju po dolasku na Kipar, a to su oni koji imaju regulisan boravak na Kipru i primili su bar jednu doze vakcine, zatim oni koji imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 12-15 godina.

Ovo se odnosi i na sve one koji imaju regulisan boravak u toj ostrvskoj zemlji uzrasta 16 do 18 godina koji su primili prvu dozu vakcine, te svi koji iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu i poseduju dokaz o tome izdat od strane Ministarstva zdravlja Kipra.

U takvim slučajevima, lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija, moraju ostati u obaveznoj samoizolaciji 72 sata, a nakon toga obaviti još jedno PCR testiranje.

Ukoliko je ponovljeni test negativan, mogu prekinuti samoizolaciju.

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu, o sopstvenom trošku.

Vakcine koje se priznaju su: Fajzer-Biontek, AstraZeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Sputnjik V, Sinofarm i Sinovak.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta –https://www.cyprusflightpass.gov.cy. koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru sedam dana, nakon čega su u obavezi da na svaka tri dana rade PCR test/Rapid test, ukoliko nisu vakcinisani.

Podsećanja radi, Kipar je Srbiju skinuo sa zelene liste 11. avgusta.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!