fbpx

Srbija proglašena najboljom destinacijom u Evropi za putnike sa malim budžetom

kalemegdan-4569755_960_720

Dve godine kovid mera, rat u Ukrajini i dramatično povećanje cene goriva oblikovaće ovogodišnje trendove kada su putovanja u pitanju. Podstaknuta ovim trendovima, platforma Kayak je razvila sveobuhvatni indeks putovanja za 2022. godinu, odnosno jedinstvenu bazu podataka sa uvidom u specifičnosti za određenu zemlju, informacijama o cenama goriva, bezbednosti na putevima, uticajem na životnu sredinu, o kulturnim mogućnostima i još mnogo toga.

Analizirane su i rangirane 33 evropske zemlje prema 24 pojedinačna faktora. Te zemlje su potom grupisane u pet tipova putovanja – budžetska, održiva, za kampovanje na otvorenom, udobnost i infrastruktura i priroda i znamenitosti.

Među najbolje ocenjenim zemljama u tih pet grupa našla se Srbija, kao najbolja destinacija za putnike sa malim budžetima. Holandija je pobedila u kategoriji održivih putovanja, Francuska za kampovanje na otvorenom i prirode i znamenitosti, a Švajcarska je vodeća u udobnosti i kvalitetu infrastrukture.

Srbija najjeftinija za one koji dolaze kolima

Srbija je prva u kategoriji budžetskih putovanja koje rangira zemlje prema faktorima cena kao što su gorivo, iznajmljivanje automobila, smeštaj i putarine. U svetlu povećanja cena energenata, to znači da bi Srbija ovog leta mogla da privuče više stranih turista kojima je ovo važan faktor pri planiranju puta.

Kayak napominje da Srbija uz sve pogodnosti za vozače, pruža i impresivno razumne cene hotela – na drugom mestu posle Litvanije, jeftino iznajmljivanje automobila i parking koji se smatra najjeftinijim u Evropi.

– Naš indeks putovanja pomaže putnicima tako što pruža detaljnu analizu različitih faktora i vodi ih kroz sjajan izbor evropskih destinacija kako bi mogli da donesu najbolju odluku – kaže u saopštenju plaftorme direktorka Lori Bornet.

Na sveukupnoj listi road trip destinacija za 2022. godine, Srbija se našla na 24. mestu, a ispred nas je Grčka, dok se od komšijskih zemalja Rumunija nalazi na 20. mestu, Bugarska na 16. Najbolje rangirana u regionu je Hrvatska koja se našla na 14 mestu.

Nemačka najbolja destinacija za vozače

Nemačka je zauzela prvo mesto u rangiranju za 2022. godinu sa visokim rezultatom u faktorima kao što su udobnost i infrastruktura i priroda i znamenitosti. Nemačka je raj za automobile, sa svojom velikom mrežom puteva, velikim brojem stanica za punjenje električnih vozila i činjenicom da ima manje saobraćajnih nesreća na 100.000 stanovnika od većine drugih zemalja na listi.

– Zbog pandemije turisti više nisu u kondiciji kada su putovanja u pitanju što znači da će se turisti oni možda osećati zbunjeno oko toga gde mogu da dobiju najbolje iskustvo ove godine. A u našem regionu ima toliko toga da se vidi, ustvari, evrposka mreža puteva je toliko razgranata da bi bilo potrebno skoro 50 godina da se istraže sve zemlje automobilom, čak i da se vozi svaki dan – zaključuje Lori Bornet.

10 najboljih turističkih destinacija u Evropi za 2022:

Nemačka
Španija
Litvanija
Kipar
Francuska
Švedska
Estonija
Italija
Švajcarska

Izvor: eKapija

Fotografije: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!