fbpx

Srbija nastavlja saradnju sa Francuskom u vinskom sektoru

vino

Studijska grupa iz Istočne Srbije i Šumadije tokom ove nedelje posetila je Južnu Francusku, kako bi se uspostavila saradnja i razmenila iskustva između ovih regiona u oblasti turizma, vinarstva i promocije kulturnog nasleđa.

U saopštenju organizatora projekta “EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”, u sklopu koga se i odvija poseta, ističe se da je cilj projekta da se primeri turistička ponuda i praksa vinarskog regiona Južne Francuske prenesu i u Istočnu Srbiju i Šumadiju.

Gosti iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa Gajakom, jednim od najstarijih vinograda u Evropi, koji je uz dugu tradiciju razvio vinski turizam, objedinivši ponudu kulturnim nasleđem.

Upravo ovaj model spajanja vinskog i kulturnog turizma je značajan za studijsku grupu, kako bi postojeća znanja i veštine iz ove oblasti podigla na viši nivo.

Kako se navodi, istočna Srbija i Šumadija obiluju znamenitim kulturnim spomenicima, ali i dugom tradicijom u proizvodnji vina, te su im susreti sa kolegama iz Francuske omogućili da saznaju više o objedinjenim ponudama vina i kulturnog nasleđa, kao turističkih potencijala.

– Ono što je najvrednije u Gajaku je autohtonost grožđa. Imamo udruženje od 300 vinara i 110 podruma i dve zadruge. Od 2010 se bavimo vinskim turizmom i trudimo se da povežemo ugostitelje i vinare, kako bi se što bolje promovisao ovaj naš region – rekla je koordinatorka za vinski turizam u Gajaku Oreli Šalman.

Studijska grupa je obišla i kameno selo Pujselsi koje je nakon restauracije postalo turistička atrakcija, učesnici na projektu iz Srbije podelili su u saopštenju svoja iskustva.

– Pristup objedinjavanja svega onoga što teritoriju karakteriše je upravo ono što je nama falilo u našem lancu – rekla je predstavnica Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nataša Đorđević.

Saopšteno je da Rajačke pivnice imaju potencijal da kao i Gajak i Pujselsi budu turistička atrakcija vinskog turizma i kulturnog nasleđa, a Kristina Lukić, koja uskoro otvara vinariju na Rajačkim pivnicama, poručila je da će se ugledati na svoje kolege iz francuske.

– Oni su iskoristili sve što su mogli iz njihovog teroara, i kulinarstvu i vinarstvo i aktivnosti. Na sve moguće načine su iskoristili teritoriju. Tako bismo i mi mogli – zaključila Lukić.

Sistem udruživanja u kooperative, Francuzi su pokrenuli kako bi svaki član mogao da profitira, a naši privrednici iz domena vinarstva, poljoprivrede i turizma slediće njihov primer, radi unapređenja ovih sektora širom naše zemlje.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!