fbpx

Srbija će kandidovati Sirogojno za Uneskovu listu

unesco-26856_1280

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da je ideja da se Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno upiše na jednu od Uneskovih lista zaštite kulturnih dobara, što će podići kvalitet i rad ovog muzeja, ali i njegovu vidljivost na kulturnoj mapi Srbije i sveta.

Gojković je prilikom obilaska pomenutog muzeja, u okviru posete Zlatiborskom okrugu, navela da prvo treba da se završi neophodna studija, ocenivši da je Sirogojno primer dobre prakse kako može da izgleda muzej na otvorenom i da se zaštiti kulturno nasleđe, preneo je sajt Vlade.

Posle 15 godina napokon je završena procedura da ovaj muzej postane republička ustanova, rekla je ona i dodala da je država i pre toga pomagala rad ove specifične ustanove kulture.

Prema njenim rečima, opredeljena su sredstva za stalne popravke krovova ovih etno kuća, koje izgledaju fantastično i neponovljive su u svetu.

Ona je ukazala na to da Muzej “Staro selo” treba da se povezuje sa međunarodnim organizacijama, a jedna od njih je evropska organizacija koja se bavi muzejima na otvorenom, čiji je član i ovaj muze

Potpredsednica Vlade je napomenula da je cilj da ova ustanova i predsedava jedne godine toj organizaciji i da ovde dođu strani stručnjaci da vide kako čuvamo kulturno nasleđe iz 19. i početka 20. veka.

Ideja je, kako je navela, i da se ovaj muzej predstavi u Kulturnom centru Srbije u Parizu, da ga na taj način promovišemo i pokažemo šta smo nekada imali, po čemu smo bili prepoznatljivi, i sama država i ovaj kraj.

Prema njenim rečima, planirano je da se ovaj muzej predstavi kroz modni deo, odnosno ručne radove i džempere koji se prave u Sirogojnu.

Gojković je obišla i Muzej pletilja i učestvovala u radionici izrade zlakuske lončarije, koja je upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!