fbpx

Španska vina u srcu grada – Belgrade Wine Week od 21. do 26. septembra

vino

Treće izdanje manifestacije Španska vina u srcu grada održaće se i ove godine u okviru festivala Belgrade Wine Week (21-26. septembra). Tokom ove vinske nedelje inspirisane Španijom, Beograđani će imati priliku da posete različite tematske radionice i degustacije španskih vina, dok će se vina izabranih španskih vinarija naći na specijalnim popustima u gradskim vinotekama, prodavnicama pića, vinskim barovima i restoranima.

Ova višednevna promocija vina Španije, tokom Beogradske nedelje vina pokrenuta je sa željom da se publici približe raznolikost i bogatstvo španskog vinarstva i gastronomije. Ovogodišnju manifestaciju Španska vina u srcu grada, iza koje stoje Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i udruženje građana Vinokultura, u saradnji sa vinarijama, uvoznicima i distributerima, obeležiće i veliki broj edukativnih vinskih radionica na kojima će se vinskim profesionalcima predstaviti različiti vinski regioni Španije, a neki od njih, ovom prilikom, i premijerno. Edukacije će pokriti i španske klasike: raskošna i kompleksna crvena vina Riohe i Ribere, čuvene penušavce (španska cava), kao i sve popularnija bela vina Španije.

Španija više nije nepoznanica na domaćem vinskom tržištu i vina iz regiona poput Riohe, Ribere del Duero, Navare ili Galicije su našla svoje redovno mesto na srpskim vinskim policama. Tokom Beogradske nedelje vina, kao i prethodnih godina, imaćemo priliku da neka od čuvenih španskih vina probamo i kupimo po promotivnim cenama.

Ove godine, kao novitet, profesionalnom sektoru će se predstaviti i neka, na našim prostorima još uvek nešto manje poznata geografska porekla i sorte poput Txacolija – veoma posebnog i specifičnog vina iz Baskije, GP Toro, Bierzo, penušavog vina cave.

Ove godine će biti predstavljeni:

Txacoli: belo sveže vino iz Baskije, izražene mineralnosti, proizvodi se u samo 3 oblasti. Vino koje nosi oznaku GP Getariako Txakolina dobija se od vina uzgajanog na svega 402 ha. S obzirom na veoma malu proizvodnju, izvoz je ograničen. Tradicionalno, txacoli vino se služi u karakterističnim čašama ravnog dna i pije pre nego što izgubi penušavost koja se na baskijskom zove txinparta.

Tinta de Toro: lokalni naziv za tempranillo, ili, kako mnogi smatraju, lokalno adaptiranu sortu tempranilja, koja je ujedno i najprepoznatljivija sorta grožđa za GP Toro koja se nalazi na jugoistoku Španije. Reč je o artomatičnoj sorti, malih prinosa.

Mencia: sorta kojom se ponose oblasti Bierzo i Valdeorras, je po skorašnjim studijama veoma slično sorti Cabernet Franc. Od nje se dobijaju visokokvalitetna vina, a najzastupljenija je u oblasti Leon.

Cava: penušavo vino, dobijeno tradicionalnom šampanj metodom, proizvodi se od kraja 19. veka. Iako je istorijski centar proizvodnje cave oblast južno od Barselone, koja i danas čini 85% proizvodnje, proizvođači ove vrste vina danas se mogu naći u 7 španskih regiona. Svaki proizvođač proizvodi poseban cuvée od grožđa iz određene zone. Postoji 7 vrsta cave, koje se razlikuju po stepenu slatkoće. Reč cava potiče od španske reči za podrum koji je vremenom postao termin koji se koristi za tradicionalni način proizvodnje.

Za više informacija i zanimljivosti o španskom vinu posletite sledeći sajt.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!