fbpx

Sokobanja 1837-2022. 185 godina organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji

18B8A9F7-C927-49BF-A0E1-A0CF814666D3

Netaknuta priroda, prelepi pejzaži, biserna reka Moravica, dva Vrmdžansko i Bovansko jezera, četiri planine, a posebno dominantni Rtanj i šumoviti Ozren, izvanredna klima, više su nego dovoljni razlozi da je Sokobanja od najranije istorije, a danas u vremenu visoka zagađenost u urbanim sredinama, jedna od najpopularnijih destinacija među ljubiteljima prirode, dobre zabave, relaksacije i aktivnog odmora.

Pored toga što je destinacija nepreglednog zelenila, bujne prirode, kristalnog vazduha, planinskih izvora, veličanstvenih zadnja, duge, bogate istorije, tradicije, turističko je mesto u Srbiji sa najdužim iskustvom u organizovanom turizmu.

Njegove kvalitete prepoznali su i drevni ljudi koji su boravili na ovim prostorima. Iako poznata od davnina, pravi preporod Sokobanja doživljava u prvoj polovini 19. veka, dolaskom kneza Miloša Obrenovića u Banju.

1837. godine, 21. juna, po nalogu Kneza, ispisana je prvi Srpski vaučer, kojom je zastavnik Lazarević iz Kragujevca upućen na odmor i upotrebu lekovite vode u Sokobanju. Ovim dokumentom deklariše je turističkim mestom sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u našoj zemlji. Original dokumenta čuva se u Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu. Ove godine obeležava se 185-ta godišnjica

Pored važne lokalne i nacionalne godišnjice, Sokobanja 21. juna obeležava i Dan opštine. Lokalna samouprava i Turistička organizacija Sokobanje, ovim povodom, organizuju veliki broj dešavanja u centru Sokobanje i Kompleksu otvorenih scena „Vrelo“, koje će trajati dva dana.

Program podrazumeva organizovanje dvodnevnog sajma proizvoda, suvenira i vina, velikog broja animacijskih programa, muzičkih dogadjaja u pešačkoj zoni i centralnom gradskom parku, Svečane sednice SO Sokobanje u hotelu „Moravica“ na kojoj će biti dodeljene plakete najuspešnijim u turizmu i čak četiri velika muzička dogadjaja na Velikoj sceni MFK „Vrelo” na kojima će nastupiti gotovo trideset izvođača.

Obeležavanju 185 godina organizovanog turizma Srbije i Sokobanje prisustvovaće veliki broj zvaničnika i gostiju iz naše zemlje i inostranstva.

Izvor: Turistička organizacija Srbije

Fotografija: Turistička organizacija Srbije


		

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!