fbpx

Slow Wine 2021 – Vodič kroz vinarije Severne Makedonije

wines-1761613_1920

Prvo makedonsko izdanje vodiča Slow Wine 2021, nezavisnog vinskog vodiča napravljenog u skladu sa postulatima slow food pokreta, predstavljeno je u petak, 3. decembra u Bitolju, na Vinskom salonu Slow Wine. Tvorac vodiča je Ivana Simjanovska, vinska publicistkinja, međunarodni vinski sudija i autorka prvog Makedonskog vinskog vodiča.

Kako su naveli izdavači, vodič je nastao zahvaljujući novom principu vrednovanja i promocije vina, i ispituje njegov kvalitet u smislu poštovanja biodiverziteta i tradicionalne proizvodnje. Ideja koncepta Slow Wine je da predstavi jedinstvene priče vinara, njihovu strast i povezanost sa zemljom, vinogradima, lokalnim sortama grožđa i pejzažima, vinskom tradicijom i tehnologijom, favorizujući one koji primenjuju ekološki održive prakse gajenja i proizvodnje vina.

U vodiču su se našle manje poznate porodične vinarije Eros, Zaharčev, Jakovlevski, Naumčev i Peškov, sve iz Kavadaraca – samog srca Tikveškog vinogorja, a uz njih je predstavljena i dobro poznata skopska vinarija Chateau Kamnik. Ukupno je predstavljeno 27 brižljivo odabranih etiketa.

– Ova publikacija je posvećena makedonskim vinarijama koje se poslednjih godina pojavljuju kao novi talas na vinskoj sceni. Izbor vina se zasniva na posetama vinarijama, razgovorima vinara i sesijama senzorne evaluacije, zahvaljujući našem timu stručnjaka za vino koji su se udružili u Komitetu za sporo vino. Vodič prenosi vesti iz vinarija koje će ljubiteljima vina pomoći da donesu svesniji izbor. Ovo je samo prvi korak, u narednim izdanjima ideja je da se vodič proširi novim vinarijama i vinima – navode izdavači ovog veoma zanimjivog vodiča.

Prvi Slow Wine vodič objavljen je 2010. godine, da bi samo nekoliko godina kasnije i Slovenija dobila ovo izdanje. Usledili su, u protekloj deceniji, i vodiči za pojedine američke savezne države (Kalifornija, Oregon), a Slow Wine pokret i njegova misija traganja za vinima dobijenih u skladu sa tradicijom, dobrim ekološkim praksama i uz puno poštovanje interesa svih učesnika u proizvodnji, od berača do vinara, i dalje se šire po svetu.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!