fbpx

Sledi rekonstrukcija fasade Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima – Traži se izvođač posla vrednog 80,8 miliona dinara

298896241_478340070394768_8553918514851869715_n

Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin raspisao je tender za radove na fasadi Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima.

Zgrada Patrijaršiskog dvora, podseća se u tehničkoj specifikaciji posla, najreprezentativniji je objekat u Sremskim Karlovcima.

Građena je od 1892. do 1894. godine u stilu eklekticizma sa elementima neorenesanse i neobaroka u tradiciji reprezentativnih evropskih palata 19. veka, prema projektu arhitekte Vladimira Nikolića.

– Površine pod malterom u zoni suterena, odnosno imitacija kamene bunje je zona koja je zahvaćena uticajem kapilarne vlage, zbog čega su tokom prethodnih decenija često izvođene popravke u različitim malterima i u različitoj obradi, što je za rezultat imalo neujednačen izgled i kvalitet, dok problem kapilarne vlage, kako se po pravilu radilo produžnim malterima, nije rešen – stoji u dokumentaciji.

Stoga je u ovoj zoni predviđeno kompletno obijanje maltera i novo malterisanje malterom na bazi prirodnog hidrauličnog kreča.

Radi ujednačavanja završnog sloja fasade predviđeno je presvlačenje svih površina fasade prizemlja i sprata tankoslojnim mikroarmiranim malterom debljine do 3mm, sa vidljivom granulacijom.

Kako se mnogi delovi fasade nalaze u izuzetno lošem stanju usled zakišnjavanja, nakon podizanja skele vrši se detaljan pregled kako bi se odredile zone i elementi koje nije potrebno obijati ili ih je moguće retuširati, a koji će elementi biti zamenjeni novim.

Predviđena su tri vrste tretmana livenih dekorativnih elemenata – čišćenje i bojenje, restauracija i izrada novih elemenata.

Vrednost posla procenjena je na 80,8 miliona dinara.

Tedner je otvoren do 12. septembra, detaljnije OVDE.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistički Žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!