fbpx

Sledeće godine u planu otvaranje još dva nova međunarodna putnička pristaništa na Dunavu

danube-5219946_1920

Agencija za upravljanje lukama (AUL) završila je izradu Studije razvoja mikrolokacija marina na Dunavu i Savi. Kako navode, reke Dunav, Sava, Tisa, kao i kanal Dunav-Tisa-Dunav ljubiteljima nautike pružaju mogućnost da spostvenim ili iznajmljenim plovilima obiđu Srbiju, a marine predstavljaju važne infrastrukturne projekte nautičkog turizma.

Tokom ove izrade detaljno su analizirani različiti parametri poput prirodnih uslova, navigacionih, kao i atraktivnost i kulturno-istorijske znamenitosti.

Studijom je određeno devet lokacija koje imaju potencijala za dalju razradu tehničkih rešenja, i to pet na Dunavu, dve na Savi i dve u gradu Beogradu.

– Među analiziranim lokacijama najpovoljnije mogućnosti za razvoj budućih marina pokazali su Golubac i Veliko Gradište na Dunavu, zbog neposredne blizine popularnih turističkih atrakcija, kao i Beograd, kao glavni grad i frekventna zona. Kada je reč o drugim lokacijama obuhvaćenim Studijom, u skladu sa potrebama tržišta, pristupiće se njihovom daljem razvoju – navode za eKapiju iz AUL.

Marine kao prilika za investicije

Dodaju da su u prethodnom periodu napravljeni značajni koraci u normiranju oblasti marina. Definisani su uslovi za marine u Uredbi o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke, pristaništa i privremeno pretovarna mesta, a Vlada Srbije je proglasila prva lučka područja za marine u Kladovu i Golupcu, na inicijativu Agencije.

– Studijom je zaokružen pravni okvir, budući da se definisanjem mreže marina, odnosno određivanjem potencijalnih lokacija za dalju tehničku razradu, stvaraju uslovi za investiranje u ovu oblast. Kroz Studiju su predloženi primeri savremenih, dobro opremljenih i uređenih marina, koji bi privukli investitore i zaljubljenike u nautički turizam, iz naše zemlje kao i iz Evrope – navode iz AUL za naš portal.

Pojašnjavaju da su predložene marine primer infrastrukturnih objekata u koje bi trebalo investirati, a samim tim bi bili prihvaćeni i uključeni u ponudu na nautičkim kartama unutrašnjih plovnih puteva Evrope i Srbije:

– Na taj način, podstakli bi se novi infrastrukturni projekti, koji podrazumevaju izgradnju, opremanje i otvaranje marina. Izgradnjom i otvaranjem novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina razviće se ukupna ponuda i prihodi lokalnih samourava, povećaće se vidljivost nautičkih potencijala Srbije, a domaćim i inostranim turistima približiće se kulturne znamenitosti i prirodne lepote naše zemlje – smatraju u Agenciji.

Koji su nautički potencijali Srbije?

Nautički potencijali Srbije ogledaju se u mreži rečnih tokova od skoro 1.600 km dužine i dve međunarodne reke koje protiču kroz našu zemlju – Dunav i Sava. Gradovi i tvrđave koji se nalaze na obalama ovih reka, bogata rimska zaostavština – rimski limes i druge znamenitosti mogu privući poklonike kruzinga da Srbiju obiđu sa vode.

Pored toga, brojne manifestacije sa dugogodišnjom tradicijom u formi organizovanih krstarenja duž Dunava i Save poprimaju sve veće interesovanje u domaćim i međunarodnim okvirima.

– U Srbiji je trenutno otvoreno šest međunarodnih putničkih pristaništa: Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac, Kladovo i Smederevo. Plan Agencije je da u narednom periodu početkom nautičke sezone 2022. otvori još dva nova međunarodna putnička pristaništa na Dunavu, i to u Kostolcu i Zemunu – kažu u AUL.

Putnički saobraćaj je u Srbiji do pandemije beležio stalan rast, pa je tako 2019. godine zabeleženo 1542 pristajanja i 208.797 ukrcanih i iskrcanih putnika. Nakon prošlogodišnje obustave krstarenja zbog pandemije, nautička sezona 2021. godine pokazuje znake poboljšanja – do 1. novembra evidentirano je 503 pristajanja i 40.000 ukrcanih i iskrcanih putnika.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!