fbpx

Ski centar, Igrišta imaće nove staze, hotele, vikend naselje, gondolu – Do kraja godine planirano otvaranje skijališta

pexels-photo-869258

Krajem juna počela je izgradnja ski centra Igrišta kod Vlasenice. Ovaj ski centar će zbog ogromnog potencijala biti okosnica razvoja za Vlasenicu, regiju i celu Republiku Srpsku, a zahvaljujući investiciji biće otvorena i nova radna mesta i omogućiće se rast poslovne konkurentnosti i broja posetilaca u ovoj opštini.

Prema planiranom rešenju, Ski centar Igrišta bi trebalo da ima tri glavne osnežene staze, a predviđena je izgradnja šestosedne žičare, pokretne trake, vodoakumulacije, jezera, hangara, ambulante, lokala i drugih sadržaja.

Kako je krajem maja rečeno na sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Ćorića sa rukovodstvom Olimpijskog centra Jahorina i predstavnicima republičkih institucija na temu izgradnje Ski centra Igrišta, vrednost ugovorenih radova za prvi deo projekta koštaće 13 mil КM. U prvoj fazi predviđena je izgradnja nove staze, osnežavanje dve glavne staze sa izgradnjom jezera, izgradnja dečijeg poligona sa pokretnom trakom, tjubing stazom i letnjim sadržajima.

– Planirani kredit od 36,9 mil КM odnosi se na izgradnju šestosedne žičare, mlevenje kamena na novim stazama i hidro setva, izgradnja sistema vodosnabdevanja akumulacije, izgradnja upravne zgrade, javnih toaleta i prodajnih mesta na izlaznoj stanici ski centra, izgradnja Ski bifea na polaznoj i izlaznoj stanici, nabavka tabača, izgradnja hangara za tabače, izgradnja ambulante za gorsku službu spašavanja, nabavka ostale opreme i signalizacije za bezbednost na skijalištu – zaključeno je na sastanku.

Tokom ove godine razmatran je i prednacrt regulacionog plana zimskog sportsko-rekreativnog centra Igrišta. Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević izjavio je tada novinarima da je nosilac celokupnih aktivnosti u vezi sa ovim planom banjalučka firma Projekt.

– Kroz ovaj regulacioni plan koji je vrlo ambiciozan, biće definisano sve ono što se tiče Igrišta, počevši od planiranih sadržaja koji će biti impozantni – staze, putevi, vodosnabdevanje, parkinzi, hoteli, vikend-naselja – naveo je Kraljević.

Kako je navedeno u projektu “Izgradnja hotela i apartmana u sklopu zimsko-sportsko-rekreativnog centra Igrišta” planirana su dva hotela visoke kategorije, maksimalne spratnosti Po+P+2, i ukupne bruto površine od oko 5.000 m2. Poželjno je da hoteli pružaju dodatne sadržaje poput SPA centra sa zatvorenim bazenom, manjom kongresnom dvoranom i ostalo.

– U blizini planiranih hotela, predviđena je izgradnja šest apartmana, koji pored smeštajnih kapaciteta, mogu imati usluge ishrane. Objekti moraju biti funkcionalni i prilagođeni savremenim uslovima života i hotelskim smeštajima. To ne podrazumjeva kopiju tradicionalnih kuća, već modifikovane objekte koji bi module preuzeli iz tradicionalne autohtone gradnje i oblikovanja, prilagođeni duhu savremenog doba. Posebnu pažnju treba obratiti na fasadu objekta, otvore na fasadama kao i krovne ravni – dodaje se u dokumentu.

Kraljević je ranije izjavio da je cilj da skijalište bude uklopljeno u prirodni resurs koji postoji na planini Javor sa što manje kapaciteta kada je reč o kućama i drugim objektima.

– Sve drugo planirano je da se radi u gradu, a u drugoj fazi da se gradi gondola sa Jezera preko Viselca da se poveže planina – dodao je Kraljević.

Prema njegovim rečima, do sada je Vlada Republike Srpske u razne tendere i javne objave uložila oko 15 mil KM od planiranih oko 50 mil KM.

– Plan je da se do kraja godine otvori skijalište, bitno je da se nabavi lift šestosed, što je u fazi realizacije, a onda dodavati sadržaje, proširivati iz godine u godinu – naveo je Kraljević.

Vlada Republike Srpske je polovinom 2020. godine donela odluku kojom je Olimpijskom centru Jahorina dala na upravljanje na 30 godina Igrišta na planini Javor u opštini Vlasenica da bi jedinstven prirodni prostor iskoristio za razvoj zimskog i letnjeg turizma.

Ski-centar bi trebao da ima tri glavne osnežene staze dužine oko 4.750 metara, a predviđena je i gradnja jednog šestoseda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, te pokretne trake dužine 150 metara, sa kapacitetom 1.500 skijaša na čas.

Uređenje platoa

Radi uređenja skijaških i pristupnih staza, kao i platoa u Ski centru Igrišta urađen je elaborat uz zahtjev za prethodnu procenu uticaja na životnu sredinu koji je u martu ove godine podnesen Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pexels

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!