fbpx

Sindikat turizma i usluga Hrvatske postigao dogovor: Rastu minimalne plate u sektoru turizma

louis-hansel-wVoP_Q2Bg_A-unsplash

Nakon pregovora socijalnih partnera započetih sredinom novembra, minimalne plate u sektoru turizma od maja sledeće godine porašće za svaku grupu složenosti poslova.

Dogovoru je prethodila inicijativa Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) o početku pregovaranja s ciljem usklađivanja minimalne plate na državnom nivou s onima iz granskog kolektivnog ugovora.

Minimalna plata za prvu grupu složenosti poslova rasšće deset posto te će, kao i do sada, biti na nivou minimalne plate u državi i iznositi 4.687,50 kuna bruto.

Za drugu grupu složenosti poslova (sobarice i pomoćni kuhari, recepcioneri i slastičari) minimalna plata povećaće se za 12 posto (na 4.800 kuna bruto), za treću (konobari, kuhari, slastičari recepcioneri) šest posto (na 5.400 kuna), a za četvrtu (npr. kuhari specijalisti) pet posto (na 6.400 kuna).

Predsednik STUH-a Eduard Andrić rekao je kako će s primenom novih iznosa minimalnih plata u maju zajednički s udruženjem poslodavaca tražiti proširenje granskog kolektivnog ugovora koji bi se primenjivao na sve poslodavce u sektoru.

S novim Zakonom o minimalnoj plati, nadzor isplate minimalnih plata ugovorenih proširenim granskim kolektivnim ugovorom za svaku grupu složenosti poslova provodiće Državni inspektorat i Poreska uprava.

Krajem septembra analiziraće se i rezultati turističke sezone, a ako to pokazatelji dopuste, tada ćemo dogovoriti i dalje povećanje iznosa plate po razredima do kraja godine“, zaključio je Andrić, te dodao kako krajem sezone očekuje nove pregovore s novim povećanjima plata, s primenom od 1. januara 2023.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!