fbpx

Šibenik postaje deo projekta integralnog upravljanja kvalitetom na destinaciji

šibenik

Kvalitet turističke ponude postaje ključni faktor odabira destinacije, a gosti sve više traže visok nivu kvalitet celokupne destinacije, svih učesnika i atrakcija. Upravo radi podizanja lestvice kvaliteta  destinacije, Turistička zajednica grada Šibenika započinje sa projektom IQM Destination.

IQM Destination (eng. integrated quality management) projekat je upravljanja kvalitetom destinacija autorka Đurđice Šimičić i Anamarije Cicarelli koji je unapredio delovanje turističkog sektora u Hrvatskoj kroz niz edukacija turističkih delatnika, merenja kvaliteta, postavljanja standarada usluge i ponude te osnaživanja brenda destinacija.

Jedan od naših glavnih ciljeva je odgovorni, održivi i kvalitetni turizam kojim se promiču temeljne vrijednosti Šibenika kao destinacije. Da bi to postigli uveliko će nam pomoći suradnja sa, na tom području etabliranom tvrtkom Feel IQM s kojom započinjemo ovaj projekt integralnog upravljanja kvalitetom u destinaciji sa stvaranjem standarda kvalitete i sinergijskog povezivanja svih bitnih dionika u našoj turističkoj ponudi“ izjavio je Dino Karađole, direktor ureda TZ grada Šibenika.

Aktivnosti koje tim projekta IQM Destination donosi u Šibenik kreirane su s ciljem ekonomskog jačanja cele zajednice, osnaživanja saradnje, sinergije u destinaciji i poticanja izvrsnosti. Neke od tih aktivnosti su prezentacija projekta stanovnicima, javni poziv za uključenje u projekat IQM Destination Šibenik, merenje početnog stanja kvaliteta u destinaciji, merenje indikatora destinacijskih standarda prema smernicama Svetske turističke organizacije (UNWTO) te merenje zadovoljstva stanovnika turizmom u destinaciji. Nakon tih početnih analiza sledi definisanje standarda IQM Destination Šibenik, provođenje audita i individualnih savetovanja, edukacije o implementaciji IQM Destination standarada, konsultacije, te godišnje merenje učinkovitosti.

Potencijalni partneri u sprovođenju projekta IQM Destination Turističkoj zajednici Grada Šibenika koja je nosilac projekta, su javne gradske institucije, privatni i javni sektor – hotelijeri, kampovi, privatni smeštaj, atrakcije, ugostiteljski objekti, lokalni proizvođači, turističke agencije, suvenirnice i drugi.

TZ grada Šibenika će uskoro objaviti Javni poziv svim zainteresovanim subjektima koji svojim radom doprinose razvoju i kvalitetu turističke ponude, da se prijave na učešće u projektu. Implementacijom ovog projekta stavlja se naglasak na inovaciji, kreativnosti i povezanosti koja veže privatno i javno partnerstvo u destinaciji i okruženju, sa svim partnerima koji utiču na kvalitet u turizmu. Koncept IQM Destination projekta prilagođen je potrebama gosta, ali i stanovnika, trendovima u turizmu, te odgovornom i održivom upravljanju destinacijom.

Koncept IQM Destination u oktobru 2020. godine prihvaćen je kao jedan od najboljih primera u praksi od UNWTO-a, Svetske turističke organizacije, čime je kompanija Feel IQM primljena kao pridruženi član UNWTO.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!