fbpx

Sezona uspešna i daleko od katastrofalne – U Crnoj Gori više od 170.000 turista, naplaćeno 1,59 mil EUR namenskih prihoda

montenegro-5181842__340

Broj turista i posetilaca su najbolji pokazatelji da se radi o jednoj korektnoj i uspešnoj sezoni, ocenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović i dodao da je ona daleko od katastrofalne, kako neki žele da je predstave.
On je rekao da je, prema brojkama od 28. jula, u Crnoj Gori 171,34 hiljade posetilaca, što je 2,4% više nego prošle godine, a 12,5% manje nego 2019.
– U hotelima smo bolji u odnosu na 2019. godinu za nekih 800 posetilaca, što znači da govorimo o jednoj korektnoj i uspešnoj sezoni i daleko od onoga što neki hoće da je predstave da je loša i katastrofalna – rekao je Đurović na sednici skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, koja je održana u Budvi.
On je naveo da su, nažalost, i neki regionalni mediji dali neku dozu ekskluziviteta da pričaju o nečemu što nije tačno, ali i pojedinci koji su dali vetar u leđa i koji ne shvataju da je promocija turizma jedan čin patriotizma.
– Vrlo je lako kuditi, ali je pametnije da ne nasedamo na zamke koje nam konkurencija nameće, koja želi da istakne svoje prednosti i tuđe mane. Zadovoljan sam što crnogorski mediji ne idu u tom pravcu – naveo je Đurović.
On je istakao da smo imali sjajnu predsezonu, kao i određeno kašnjenje početka špica sezone u julu, napominjući da su sada nepregledne kolone.
– Verujem da će čitav avgust biti pun i da će se produžiti ovo kašnjenje što je bilo za početak špica sezone i da ćemo, ako nas vremenske prilike i covid situacija posluže, imati jednu korektnu postsezonu i više nego uspešnu sezonu – rekao je Đurović.
On je rekao da se treba fokusirati na razgovor o budućnosti i narednoj godini i nekim stvarima koje se moraju popraviti.
– Ja ne doživljavam da je Ministarstvo popilo svu pamet, zato želim da uključim sve relevantne faktore da nam pomognu i da vidimo kojim pravcem treba da se razvija turizam, što je sve jako važno u pripremi naredne sezone – naveo je Đurović.
On smatra da se mora naći način da kontrolišemo evidenciju turista i taksu.
– Sramota je da sve ove godine nemamo način za kontrolu broja turista i naplate boravišne takse – dodao je Đurović.
On je naveo da je budžet Nacionalne turitičke organizacije (NTO) od 300.000 EUR bio smešan, pri čemu Odbor mora da da podršku da se izdvoji više sredstava za to, jer je u pitanju investicija, a ne trošak.
– Jedan od problema jesu naši putevi koj su dosta zapušteni, gde bih istakao Jadransku magistralu. To je svih prethodnih godina trebalo da bude prioritet – smatra Đurović.
On je ocenio da ti problemi mogu da se reše u nekom realnom roku, ako se postavi jedna strategija koja će dati neke smernice.
Predsednik Odbora, Dragan Krapović, rekao je da ove sastanke realizuju kako bi omogućili da se o svim važnim temema vezanim za stanje turizma u Crnoj Gori detaljno i konstruktivno razgovara.
On je rekao da imamo jednu veoma zahtevnu turističku sezonu, zbog rata u Ukrajini i zdravstvene situacije, i da su to okolnosti objektivne prirode na koje država ne može značajnije da utiče.
– Pored toga, tu je i jedan broj boljki koje se ponavljaju iz godine u godine u turizmu i koje nikako da otklonimo na pravi način, a tiču se, između ostalog, i poštovanja i implementacije zakona – rekao je Krapović.
Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković, posebno se osvrnula na način na koji se vodi statistička evidencija.
– Prethodnih dana bili smo svedoci, na najgori mogući način, kako se kreativna tumačenja naše statističke evidencije mogu obiti o glavu – rekla je Tripković Marković.
Ona je ukazala na član 22 stav 18 Zakona o turističkim organizacijama, koji kaže da se procena neobuhvaćenog turističkog prometa na nivou opštine vrši kao zadatak lokalnih turističkih organizacija.
– Prva stvar – zakonodavac sam priznaje da nije u stanju da prebroji turiste, a drugo stavlja ogroman teret na lokalne turističke organizacije, koje onda po sopstvenom nahođenju vrše procenu neobuhvaćenog turističkog prometa. Neobuhvaćeni turistički promet kod nas je možda i veći od obuhvaćenog, mi to ne znamo. Ovo otvara ogroman prostor za zloupotrebe i vrlo kreativna tumačenje oko toga koliko se nekome učinilo ili mu se nije učinilo da ima turista kod nas – poručila je Tripković Marković.
Ona je podsetila da je nekada, istim zakonom, bilo propisano da Ministarstvo definiše metodologiju po kojoj se vrši procena.
– To je izbrisano u nekom trenutku – rekla je Tripković Marković.
Ona je predložila da bi trebalo naći ili neko drugo, bolje, rešenje, ili da se ponovo vrati odredba kojom se propisuje jedinstvena metodologija.
– Ovo ovako je sve paušalno i onda imamo situaciju da neko kaže da je fijasko, a neko da je savršena sezona – smatra Tripković Marković.
Ona je saopštila da je, zaključno sa julom, naplaćeno 1,59 mil EUR namenskih prihoda. To su prihodi od boravišne i turističke takse i članskog doprinosa.
– To je namerodavniji i najtačniji pokazatelj realizacije turističke sezone kojim mi u ovom trenutku raspolažemo i on je 25% veći u odnosu na prošlu godinu i na nivou 2019. Od ovoga je najvažnija naplata boravišne takse. Naplatili smo 768.000 EUR od boravišne takse i to predstavlja rast od 46% u odnosu na prošlu godinu, odnosno realizaciju od 89 odsto u odnosu na 2019″, precizirala je Tripković Marković.
Ona je rekla da su to podaci zaključno sa julom, što znači da nas tek čeka period najveće naplate.
Direktor Morskog dobra, Mladen Mikijelj, osvrnuo se na situaciju iz marta prošle godine, kada je sa timom preuzeo rukovođenje tim preduzećem.
– Zatekli smo situaciju da nismo imali niti jedan raspisan tender za izvođenje bilo kakvih infrastrukturnih projekata u zoni morskog dobra, nismo imali niti jedan pripremjeni projekat za realizaciju u zoni morskog dobra, niti smo zaključili niti jedan aneks ugovora sa zakupcima za prošlu godinu. Bez obzira na sve ove činjenice, čini mi se da smo dali značajan doprinos u promociji letnje turističke sezone – rekao je Mikijelj.
On je naveo da je, prema svim indikatorima sa kojima raspolažu, ova sezona nikad uspešnija ili značajno uspešnija u odnosu na prošlu godinu i negde minimalno uspešnija u odnosu na 2019.
– Čini mi se da smo imali nikad uspešniju predsezonu, a da je glavni deo turističke sezone malo zakasnio. Nadam se da će podsezona biti kvalitetna i da ćemo u oktobru svi pričati o jednoj kvalitetnoj turističkoj sezoni – zaključio je Mikijelj.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!