fbpx

Sezona u Neumu, uprkos krizi, oborila rekorde

town-5691289_1920

Neum, jedini bosanskohercegovački grad na jadranskoj obali, ovih dana zbraja impresivne rezultate još jedne uspešne letne turističke sezone tokom koje je pokazao kako je izuzetno atraktivna lokacija za domaće, ali i turiste iz zemalja regije, pa čak i neke s područja zapadne Evrope.

Iako se na konkretne brojke i dalje čeka, već sada jasno je kako su se rezultatima približili rekordnoj 2019. godini, a prvi podaci s terena pokazuju kako je na vrhuncu sezone, odnosno na prelazu iz jula u avgust, u Neumu boravilo do 15 000 turista.

Zadovoljni su svi, od vlasnika malih obrta, preko ugostitelja pa do hotelijera te se nadaju kako će se trend u kojem Neum postaje prepoznatljiva jadranska destinacija nastaviti i u sledećim godinama.

Načelnik Neuma Dragan Jurković kaže kako turistički radnici, kao i opština u celosti, mogu biti zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom.

Ona je, podseća, počela nešto ranije, a ključni deo uspeha ostvaren je u glavnom delu sezone koji je ove godine trajao nešto duže.

Naime, načelnik Jurković podseća kako je Neum u špici sezone imao maksimalnu popunjenost i da je trajala u proseku 15 do 20 dana, međutim, ove godine razdoblje maksimalne popunjenosti kapaciteta trajalo je 25 do 35 dana.

Kada je reč o postsezoni, Jurković navodi kako se i ona dobro odvija te kako je, naprimer, popunjenost prošlog vikenda iznosila oko 50 posto.

”U suštini možemo biti zadovoljni i ovom turističkom sezonom”, poručio je Jurković.

Luka Prkačin, direktor hotela Sunce, kazao je kako su zaključno s avgustom ostvarili oko 25.000 noćenja, a što je u odnosu na ranije godine otprilike 60 posto u odnosu na 2019. godinu.

U kontekstu gostiju, odnosno zemalja iz kojih dolaze, potvrdio je kako su prošle i ove godine imali situaciju da su 80 posto bili domaći gosti, dok je ranije taj trend bio nešto drugačiji.

Ipak, odmor u Neumu odlučili su potražiti i turisti iz zapadne Evrope, poput Nemaca i Francuza, ali i istočne, naprimer turisti iz Poljske.

Osim mora i izuzetno privlačnog geografskog položaja, Neum se može pohvaliti i poprilično bogatom kulturnom ponudom kojom se kvalitet usluga podiže na viši nivo, dok je u kontekstu infrastrukture potrebno uputiti na činjenicu da je nedavno završen deo magistralne saobraćajnice od Hutova do Neuma, što znači da kroz prostor ove opštine sada prolazi 18 kilometara novog puta.

Sledeće godine postojaće u potpunosti ostvarena saobraćajna povezanost novom magistralnom cestom sa Stocem, a što će značiti i mnogo za ekonomsku revitalizaciju zaleđa Neuma koje ima razvijene potencijale za poljoprivrednu delatnost, koja može upotpuniti onu turističku, ali i pogodovati razvoju održivog turizma.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!