fbpx

Sezona 2020. u Istri: hoteli gubitnici, kampovi prošli najbolje

kamenjak-4919397_1920

Turistička 2020. za Istru je završila ipak bolje nego što se predviđalo u rano proljeće. Ostvareno je 47% lanjskoga prometa, odnosno oko 13 i pol milijuna noćenja. Blizina našeg poluotoka velika je prednost u godini u kojoj se većina odlučila na putovanje automobilom.

Čim su se ljetos granice otvorile, Nijemci, Austrijanci i Slovenci stigli su na najbliže more. A kada je usred kolovoza ponovno sve stalo – ni posezone nije bilo.

Samo 1/3 prometa u odnosu na 2019. smo napravili, to je malo iznad 34% – kaže Deniz Zembo, hotel Amfiteatar, Pula.

Hoteli ni u kratkoj, ali donekle uspješnoj špici, nisu bili prvi izbor putnika koji su izbjegavali gužve i zatvorene prostore.

– Najveći gubitnik bio je hotelski smještaj, iza njega apartmani i turistička naselja, a pobjednici su bili kampovi, odnosno mobilne kuće – otkriva Manuela Kraljević, direktorica marketinga Arena Hospitality Group.

U Istri je ostvarena gotovo polovica lanjskih noćenja, no ne i prihoda.

– U kampovima više manje su noćenja na razini ostvarenih financija, prihoda, međutim, u hotelima prihodi su niži i to 15-20% u odnosu na broj noćenja, dakle tržište je napravilo svoje, potražnja svoje – objašnjava Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Bez državne pomoći od 4 tisuće kuna po radniku, mnogi bi ostali bez posla. Ovako, turizam preživljava, ali su mnogi, osobito manji hotelijeri na izdisaju. Podižu covid kredite kako bi pokrili dugove.

– Sad smo dobili sve retroaktivno, sve što je bilo na čekanju s odgodom, nije nam oprošteno nego je bilo dozvoljeno da se ne plati u 3.,4. i 5. mjesecu. Sve smo sada dobili na naplatu, moramo plaćati komunalnu naknadu, spomeničke rente i sva davanja bez obzira na to što smo bili zatvoreni, ne našom odlukom nego odlukom stožera – naglašava Zembo.

A treba pripremiti sljedeću godinu. Vjeruje se da će biti bolja, ali opet zahtjevna. Hrvatska tada neće, kao ovoga ljeta, biti jedina zelena na Sredozemlju.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay,com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!