fbpx

Šetnja kroz Hram Sv. Save uz multimedijalni onlajn projekat Duša Srbije

belgrade-5010494__340 (1)

Duša Srbije – multimedijalni onlajn projekat otkriva i prikazuje istoriju jedinstvenog mozaika koji je izradio tim srpskih i ruskih umetnika u Hramu Svetog Save u Beogradu. Kreativna laboratorija Gigarama i kompanija Gaspromnjef, dobitnici su međunarodne nagrade WebbyAwards.

Kreativna laboratorija Gigarama i kompanija Gaspromnjef, dobitnici međunarodne nagrade WebbyAwards, predstavljaju multimedijalni onlajn projekat Duša Srbije. Projekat se nalazi na sajtu svetogsave.com i dostupan je svim korisnicima interneta.

Gigapikselna panorama najveće rezolucije do najsitnijih detalja prikazuje glavni ukras hrama Svetog Save – njegov mozaik. Ovaj zlatni mozaik izradio je tim ruskih i srpskih umetnika od 50 miliona fragmenata, na osnovu srednjovekovnih balkanskih i vizantijskih tradicija.
Digitalno uranjanje u istoriju

Projekat je adaptiran za sve digitalne uređaje, kako bi pregled bio brz i jednostavan. Njegova važna misija nije samo da do detalja prikaže grandiozni mozaik, već i da otkrije zamisao stvaralaca i umetnika koju su uneli u pripovedanje. Autori projekta vode gledaoca na takav način da on može za kratko vreme da uroni u istoriju i razume sve smisaone i tematske priče mozaika.

U svakom trenutku korisnik ima pristup pregledu od 360 stepeni, sa mogućnošću stostrukog povećanja bilo kog dela mozaika. Radi lakoće, u projekat je integrisan audio vodič na ruskom, srpskom i engleskom jeziku.
Istorija stvaranja virtuelne ekskurzije Duša Srbije

Projekat koji je realizovan od strane tima Gigarame i Gaspromnjefta omogućava da se mozaik posmatra u svim delovima i otkrije smisao njegovih tematskih priča. Sferna panorama mozaika sa rezolucijom većom od 25 gigapiksela sačinjena je od 600 fotografija visoke definicije.

Tokom rada u hramu, kamera je podignuta na visinu od 10 metara. Snimanje je trajalo neprekidno više od 10 sati. Kako bi mogao da ispriča o značenju verskih predmeta, tim je sarađivao sa vodećim stručnjakom Ruske akademije umetnosti za pravoslavni ikonopis, doktorom istorije umetnosti Irinom Busevom-Davidovom.
Hram – čudo arhitekture
– Hram Svetog Save nije samo naš ponos, duhovni i kulturni centar Beograda, već i pravo čudo arhitekture. Drago nam je što će projekat Duša Srbije omogućiti da pokažemo njegovu lepotu i grandioznost svima koji još ne mogu da dođu u našu zemlju i vide ga svojim očima – kaže episkop remezijanski Stefan. Episkop Srpske pravoslavne crkve, nastojatelj hrama Svetog Save, Stefan ističe da je “siguran da projekat neće ostaviti ravnodušnim ni naše parohijane ni goste grada koji će zahvaljujući ovom prelepom putovanju kroz Dušu Srbije moći bolje da upoznaju hram i istoriju njegovog nastanka”.
Gigapikselna panorama
Generalni direktor laboratorije Gigarama, Marat Sajčenko rekao je da je ovo za njih izuzetno veliki i zanimljiv projekat.

– Proučavajući istoriju hrama odmah smo došli na ideju da prenesemo priču o unutrašnjoj dekoraciji hrama, njegovoj jedinstvenosti, grandioznosti. Naš cilj je da prikažemo grandiozno delo mnogih talentovanih ljudi, umetnika, majstora, istoričara i inženjera, koji su radili na stvaranju hrama i njegovog mozaika. U tome nam je pomoglo bogato iskustvo rada sa vizuelnim formatima – stvorili smo gigapikselnu panoramu, uključivši u nju istorijsko pripovedanje i audio pratnju. Za to smo napisali specijalni scenario koji korak po korak posmatraču otkriva svu dramatiku mozaika – objašnjava Sajčenko.
Hram Svetog Save – duša Srbije

Da je Hram Svetog Save “zaista duša Srbije – glavni kulturni i religiozni simbol zemlje” smatra Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta za komunikacije.

– Zbog toga smo u našem digitalnom projektu želeli da prenesemo, pre svega, emocionalni doživljaj lepote i veličine hrama, kako bi svako mogao da ih oseti u celini i pojedinačnim detaljima, prožet snažnom energijom i atmosferom. Srećni smo što smo uspeli, ne samo, da učestvujemo u stvaranju grandioznog umetničkog dela, već i da pružimo mogućnost najširem auditorijumu širom sveta da ga vidi – izjavio je Dibalj.
Gigarama – laboratorija naprednih vizuelnih formata

Web-laboratorija Gigarama ulazi u sastav medijaholdinga NewsMedia. Kompanija je specijalizovana za izradu autorskih projekata kroz otkrivanje teme, istorije ili događaja kroz uranjanje u napredne vizuelne formate. Takođe pomoću nelinearne konstrukcije pripovedanja.

Gigaramini projekti nagrađeni su najprestižnijom nagradom u oblasti Interneta WEBBY AWARDS, kao i prestižnim nagradama FWA i CSS Design.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!