fbpx

SENIČIĆ: Samo 10% turističkih agencija dobija polise osiguranja i nastavlja poslovanje

Turisticki zurnal - Najnovija vest

Pregovori o polisama osiguranja putovanja sa osiguravajućim društvima su završeni i samo će oko 10% turističkih agencija možda obezbediti polise, što je preduslov za nastavak poslovanja, rekao je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić. 

On je za Betu rekao da su osiguravajuće kuće ponudile polise za oko 40 agencija, a banke bi trebalo da pošalju ponude za još oko dvadesetak, ali ne pokazuju veliko interesovanje ni za toliko polisa, a u Srbiji ukupno ima 400 agencija. 

– Pod uslovom da sve agencije koje su dobile ponudu mogu i da je prihvate to je ukupno oko 10% onih koji mogu da nastave da rade jer je polisa preduslov licence za rad, a ostali će ostati bez nje – rekao je Seničić. 

Dodao je da je neminovno da država promeni Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja prema broju putnika i osiguranim sumama i da se kao i u svetu osigurava deo vrednosti prometa, na primer 10%. 

U tom slučaju bi, kako je rekao, ako je promet na primer u vrednosti 100.000 EUR osigurana suma bila 10.000 EUR, a polise bi koštale oko 300-400 EUR i agencije bi mogle da ih plate. 

Ako bi agencije premašile tu vrednost prometa pod krivičnom i materijalnom odgovornošću bi, prema njegovim rečima, morale da to prijave i ponovo osiguraju dodatni promet. 

– Treba napraviti takav model da svako može da radi i napreduje. Sadašnji Pravilnik o osiguranju putovanja predviđa prosečne osigurane sume od 250.000 do 300.000 evra i premije osiguranja od 8.000 – do 18.000 EUR – rekao je Seničić. 

Istakao je da bi po sadašnjem Pravilniku značilo da bi ukupna osigurana suma na celom tržištu iznosila 100 mil EUR i da su to fiktivne sume koje ne bi mogle da nadoknade ni osiguravajuće kuće ni kada bi se za njih platile preskupe polise. 

Ako bi se osiguravao deo prometa od, na primer 10%, gotovo sve agencije bi, kako je rekao, mogle da plate polisu osiguranja, ukupna osigurana suma bi bila oko osam miliona evra i prihvatljiva za osiguravajuća društva. 

Seničić je rekao da država, što se tiče pomoći zbog otežanog poslovanja zbog pandemije, nije prepoznala turizam kao važnu privrednu granu, a da je u svim zemljama okruženja ta grana izdašno pomognuta. 

Turističke agencije u Srbiji ni kredit kod Fonda za razvoj, kako je rekao, ne mogu mesecima da dobiju, a banke su ih stavile na “crne liste”. 

– U Srbiji je država opredelila 150 miliona dinara za subvencije polisa osiguranja što je dobra ideja, ali je određeno da agencije dobiju od 2.000 do 5.000 EUR i obzirom da će, kako sada stvari stoje, mali broj njih uspeti da obezbedi polise i nastavi poslovanje potrošiće se možda tridesetak miliona, a ostalo će se vratiti u budžet – rekao je Seničić. 

Dodao je da bi bilo dobro bar da se ostatak novca iskoristi za pomoć ostalim agencijama ili posrednicima agencija kojih je bilo 700, ali je više od polovine već otpustio radnike i ugasilo poslovanje.

Izvor: eKapija

Fotografija: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!