fbpx

Seničić: Nova pravila Grčke za putovanja 6. ili 7. juna

santorini, Greece

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić je izjavio da se nova pravila grčkih vlasti za putovanja mogu očekivati za nekoliko dana, 6. ili 7. juna, i da za sada ostaje pravilo da deca starija od pet godina za ulazak u Grčku moraju imati negativan PCR test.

– Takođe, imamo situaciju sa negativnim antigenskim testom koji još nije uveden kao alternativa pi-si-ar testu, ali nadamo se da će to biti. Imamo uveravanja da će to biti veoma brzo – rekao je Seničić za RTS.

Dodaje da “zeleni sertifikat”, koji kod nas već funkcioniše, nije neophodan za ulazak u Grčku, i da grčku granicu i dalje možemo preći sa drugim papirima, sa sertifikatima o vakcinaciji ili o pi-si-ar testiranju.

Seničić napominje i da potvrda o preležanoj koroni može da pomogne pri prelasku granice.

– Da biste imali potvrdu da ste preležali koronu, to se potvrđuje ili pozitivnim pi-si-ar testom koji je urađen kada je dijagnostikovana bolest i koji ne sme biti mlađi od dva meseca, a ni stariji od devet meseci. Isti slučaj je i sa antigenskim testom – rekao je Seničić.

Kako dodaje, Grci su zadržali pravo da nasumično testiraju putnike na graničnim prelazima, što se, kako se pokazalo iz dosadašnjeg iskustva, ne dešava tako često.

Seničić kaže da se sa grčkim ministrom intenzivno razgovara o pomeranju starosne granice dece koja moraju imati negativan PCR na minimum 10 ili čak 12 godina, i da to treba očekivati najkasnije sredinom ili krajem ovog meseca.

Prema njegovim rečima, epidemijska situacija u Grčkoj nije sjajna, očekivao se veći pad broja zaraženih i zbog toga ostaje ova granica za decu od pet godina.

Ukoliko se tamo razbolite, “bićete smešeni u karantinski prostor o trošku države”, rekao je Seničić.

Dodao je i da je ista procedura ako putujete avionom i da je jedina razlika da je u povratku potreban negativan pi-si-ar za naše građane koji nisu vakcinisani, “ili ćete preuzeti uverenje o karantinu, a onda tokom karantina uraditi testiranje i izaći iz njega”, rekao je Seničić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!