fbpx

Sejšeli postali prva država na svetu koja je vakcinisanim turistima omogućila ulazak u zemlju bez potrebe za karantinom

praslin-3555706_1920

Sejšeli su nedavno krenuli u nacionalnu kampanju cijepljenja svih građana, oko 95.000 stanovnika, koji se nalaze većinom na tri otoka: Mahe, Praslin i La Digue. Cilj je postati među prvim državama na svijetu koja je cijepila sve svoje stanovnike, kako bi se što prije otvorili turizmu.

Inače, prema službeni podacima turizam iznosi 30% BDP-a ( 15 posto radno aktivnog stanovništva izravno zaposlenog u tom sektoru ), no svakako su podaci puno veći, jer ta otočna država izuzetno je ovisna o turizmu te jedna od top destinacija svijeta. Također, iako je plaćanje karticom praktički svugdje moguće, barem iz pozicije turista, država se bori s crnim tržištem tj. problemom ne izdavanja računa.

U svakom slučaju turizam je jedna od glavnih ekonomska grana, te je otvaranje prema turizmu od ključne važnosti. Iz tog razloga, na Sejšelima se žele otvoriti prema turizmu što je prije moguće, u nadi da će to zemlji dati prijeko potreban ekonomski poticaj. Zato su na Sejšelima uveli nova granična pravila za cijepljene turist.

Sejšeli cijepljenim turistima omogućili su ulazak u zemlju bez potrebe za karantenom, kao prva država na svijetu. Putnici koji su u potpunosti cijepljeni protiv COVID-19 i dalje će morati slijediti mjere socijalnog udaljavanja, ali sada će im biti dopušteno posjetiti arhipelag Indijskog oceana bez samoizolacije po dolasku.

Iako se u Europi trenutno vode rasprave oko tzv. covid putovnice, prije par dana EK je odustala od ideje, barem privremeno. Komisija i države članice rade na izradi određene potvrda o cijepljenju, u kojima će se u potpunosti poštovati propisi EU-a o zaštiti podataka te kojima će se olakšati kontinuirana skrb. Do kraja siječnja 2021. treba usuglasiti zajednički pristup kako bi se potvrde izdane u državama članicama mogle odmah početi koristiti u zdravstvenim sustavima u EU-u i izvan njega.

Da bi posjetitelji bili prepoznati kao „cijepljeni“, posjetitelji moraju moći pokazati da su uzeli cijelu dozu cjepiva, tj. dvije doze plus dva tjedna nakon druge doze, zavisno od vrsti cjepiva. Posjetitelji trebaju priložiti vjerodostojnu potvrdu svog nacionalnog zdravstvenog tijela kao dokaz o cijepljenju protiv COVID-19, zajedno s negativnim certifikatom COVID-19 PCR, dobivenim manje od 72 sata prije putovanja.

Necijepljeni posjetitelji, kojima je trenutno dopušten ulazak (kategorije 1 i 2 ) trenutno moraju pokazati negativni PCR test dobiven manje od 72 sata prije putovanja. Posjetitelji koji nisu cijepljeni ili ne dolaze iz zemalja kategorije 1 ili 2 ili putuju privatnim zrakoplovom, još uvijek ne mogu ući u državu. Zanimljivo, Hrvatska se recimo ne nalazi na listi država iz kojih je dopušten dolazak turista.

Sejšeli su ukupno do sada imali manje od 1.000 COVID-19 pozitivnih, no trenutno postoji trend porasta epidemije. Kao rezultat toga, vlada je pooštrila ograničenja ulaska, ovisno o riziku u zemlji iz koje dolazite. Ako turisti žele posjetiti Sejšele, moraju poslati obrazac za prijavu Upravi za javno zdravstvo prije putovanja. To se odnosi na sve putnike, čak i one koji su primili cjepivo.

Do 28. siječnja, međunarodni turisti prije polaska moraju imati negativan rezultat PCR testa i biti spremni samoizolirati se u svom smještaju 10 dana po dolasku. Od sredine ožujka, prema predviđanjima Vlade, nakon što se većina odraslog stanovništva na Sejšelima cijepi, zemlja će se otvoriti za sve posjetitelje, cijepljene ili ne. Tada će posjetiteljima trebati samo negativni PCR test dobiven manje od 72 sata prije putovanja. Dodatno, na tri glavna otoka, Sejšeli su organizirali mogućnost testiranja za sve putnike koji odlaze s otoka, kao i u zračnoj luci.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je vlade da ne žure s ublažavanjem ograničenja za cijepljene putnike, te preporučuje testiranja prije putovanja, barem dok se ne postigne visoka precijepljenost građana. Kao što sam naveo, bit će potrebno definirati zajedničke globalne standarde, što trenutno najviše radi UNWTO u suradnji sa svim drugim državama, kako bi se znali jasni protokoli, pa tako i u slučaju potvrda za cijepljene turiste.

Iako je trenutno došlo do problema u distribuciji cjepiva u Europi, sigurno kako će kroz par mjeseci, pogotovo nakon travnja, veliki dio država u Europi imati visoku procijepljenost građana, i to višu od 70-80%. Uz toplije vrijeme na proljeće, kada se pandemija slabije širi, te uz visoki postotak cijepljenosti, stvorit će se pozitivnija perspektiva za cijeli turistički sektor.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!