fbpx

Sedam najboljih virtuelnih izložbi koje možete da pogledate ovog leta

man-2590655__340

Evropski muzeji važe za najbolje na svetu, ali do njih nije lako doći. Čak i kad se nađete kao turista u Londonu, Parizu ili Amsterdamu, morate provesti sate u redu za ulaznice i boriti se za dobro mesto, sa kog možete da posmatrate remek-dela velikih stvaralaca.
Srećom, mnoge od njih sada možete posetiti iz udobnosti svog doma i to kad god vam odgovara.
Ovo je sedam najboljih virtuelnih muzeja i izložbi koje možete “posetiti” ovog leta.

Rajksmuzeum, Amsterdam
Nacionalni muzej Holandije godišnje ugosti 2,5 miliona posetilaca i to s dobrim razlogom. Veliki broj njih dolazi da se divi slikama holandskih majstora, uključujući Vermerovu “Mlekaricu” i Rembrantovu “Noćnu stražu”.
Sada možete da ih analizirate do najsitnijeg detalja i pročitate interesantne informacije o njima putem ovog linka.

Britanski muzej, London
Muzej koji čuva osam miliona eksponata važi za jedan od najvećih na svetu. Zahvaljujući njegovom partnerstvu sa Google Arts and Culture, većinu predmeta možete besplatno da vidite na ovom linku.
Ovde će svako naći nešto interesantno – od islamskog sveta do egipatskih mumija, a ako se “izgubite” u izobilju sadržaja, možete pogledati “storije” koje prave kustosi muzeja.

Muzej propalih veza, Zagreb
Veze nekad ne potraju, ali predmeti ostanu. Ovaj muzej raspolaže kolekcijom od više stotina predmeta koji su nadživeli ljubavi i veze njihovih vlasnika.
Od vrtoglavih potpetica, do mornarske kape, ovaj muzej predstavlja omaž ljubavi i gubitku. Najveći deo kolekcije možete pogledati onlajn.

Muzej Vatikana, Vatikan
Muzej Vatikana čuva ogromnu kolekciju umetničkih dela, koja su poručivale pape u proteklih nekoliko vekova. Ulaznica inače košta 17 EUR, ali u onlajn turi možete uživati besplatno.
Divite se neverovatnim tavanicama čuvene Sikstinske kapele koju je oslikavao Mikelanđelo i istražite detalje, koje uživo verovatno ne biste uspeli da vidite.

Pozorište-muzej Dali, Figeres, Španija

Ukrašen malim skulpturama peciva i jaja, Dalijevo pozorište-muzej je samo po sebi umetničko delo. Po želji tog umetnika, njegovo telo večno počiva u centralnoj dvorani muzeja, a svaki njegov deo možete da pogledate u ovoj virtuelnoj turi.

Pergamski muzej, Berlin
Pergamski muzej smešten je na Muzejskom ostrvu u starom delu grada, ali mnoge njegove izložbe možete pogledati na svom ekranu.
Naziv je dobio po Pergamskom žrtveniku, fascinantnoj konstrukciji koju je poručio starogrčki kralj Eumen Drugi u drugom veku pre nove ere.
Na ovoj izuzetnoj onlajn izložbi možete čuti priču o žrtveniku i ostalim zanimljivim eksponatima muzeja.

Luvr, Pariz
Ako ikada budete imali priliku da vidite “Mona Lizu” uživo, izvesno je da nećete moći da joj priđete bliže od tri metra. Luvr je toliko posećen, da neke od slika koje čuva možete da vidite samo iz daljine, preko mora mobilnih telefona.
Međutim, zahvaljujući aplikaciji “Mona Lisa – beyond the glass” možete da sagledate čuvenu sliku Leonarda da Vinčija iz svih uglova.
Takođe, na ovom linku možete da pogledate i niz drugih izložbi u Luvru.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!