fbpx

Sedam država koje privlače najviše stranih turista

xuan-nguyen-kqZuOoRTtMc-unsplash

Francuska je zemlja koju je pre pandemije posećivalo najviše turista na svetu. samo u 2019. godini 90 miliona stranih turista. Slede je Španija, SAD, Kina, Italija, Turska i Meksiko.

Čak 8% svog BDP-a Francuska duguje turizmu, pa je pandemija, koja je negativno uticala na industriju putovanja u celom svijetu, znatno smanjila njene prihode. Naime, u prvoj polovini 2020. broj stranih turista u Francuskoj bio je prepolovljen.

Slično se desilo i sa Španijom, koja je na drugom mestu ove liste, budući da je u prepandemijskoj godini privukla 83,5 miliona turista. Sjedinjene Američke Države su zauzele treću poziciju sa posetom od 79,3 miliona.

Turistički sektor je jedna od najvećih žrtava pandemije koronavirusa. On je rastao gotovo bez prekida od osamdesetih godina prošlog veka, sve do 2019. Tada, pre četiri decenije, broj međunarodnih poseta iznosio je 277 miliona na globalnom nivou, da bi u godini pre pandemije dostigao 1,5 milijardi, posle čega je zabeležio drastičan pad.

Srećom, restrikcije zbog kovida se polako ukidaju širom planete, što bi trebalo da podstakne rast turističkih poseta, ukoliko se sukob u Ukrajini ne produbi.

Evropski komitet za putovanja smatra da će se ove godine broj turista u Evropi znatno povećati i da će dostići nivo koji je 20% manji od nivoa pre pandemije. Potpun oporavak očekuju tek od 2024. godine.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!