fbpx

Saveti za savršen vikend na Fruškoj gori

lake-6519313__340

Zbog svoje izuzetne lepote, povoljne lokacije i blage klime, Fruška gora je već neko vreme jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji. Nekada ostrvo, danas je jedna od dve planine koje se uzdižu u nekadašnjem Panonskom moru. Budući da ima veliki turistički potencijal, mnogi turisti rado biraju upravo Frušku goru za odmor, šetnju i relaksaciju.
Uživajte na izletištima Fruške gore

Zaštitni znak Fruške gore jesu njena mnogobrojna izletišta, koja su uvek puna turista. U skoro svakom delu planine postoje pešačke staze, biciklističke staze, ali i mesta za kampovanje i roštiljanje. Čist vazduh, zdravo prirodno okruženje i relativna blizina većih gradova kao što su Beograd i Novi Sad uslovili su da Fruška gora bude izuzetno posećena.

Jedno od najpopularnijih izletišta na Fruškoj gori je izletište Iriški venac.

Ujedno predstavlja i raskršće svih puteva na planini, budući da se preko Iriškog venca može doći do svih ostalih delova Fruške gore. Na ovom izletištu može se pronaći mnoštvo pešačkih, planinarskih i biciklističkih staza, a sve su jasno obeležene, sa putokazima. Neke od staza vode i do brojnih manastira Fruške gore, dok neke vode duboko u šumu, gde možete uživati u jedinstvenoj flori i fauni. Stazom od Iriškog venca ka Zmajevcu može se doći i do Ledinačkog jezera, koje je nastalo tokom NATO bombardovanja.
Izletište Zmajevac je takođe jedno od najomiljenijih destinacija svim ljubiteljima šetnje i planinarenja. Nalazi se na najvišim vrhovima Fruške gore, na putu od Iriškog venca ka Crvenom čotu i lako je doći do njega. Čitav prostor je uređen klupicama, a sa vidikovca se pruža prelep pogled na Srem i banju Vrdnik. Takođe, ovo izletište je često izbor mladih, gde roštiljaju, kampuju i uživaju u prelepim blagodetima Fruške gore.
Svojim posetiocima mnoštvo atrakcija nudi i izletište Stražilovo. Udaljeno je oko 4 kilometra od Sremskih Karlovaca, a najpopularnije je po grobu slavnog pesnika Branka Radičevića. Zbog toga je ovo izletište često mesto okupljanja mnogih pesnika i umetnika. Sa druge strane, Stražilovo je već dugo mesto okupljanja brojnih nacionalnih i regionalnih takmičenja u biciklizmu i planinarstvu, a sve zbog svoje prelepe prirode i pogleda. Tu se nalazi i odmaralište pod nazivom Brankov čardak sa restoranom i smeštajem.
Još jedno atraktivno mesto na Fruškoj gori je turističko odredište Andrevlje. Ono je idealno mesto za odmor, rekreaciju, šetnju i boravak u prirodi. Ova lokacija je prepoznatljiva po velikoj, prostranoj livadi i okolnoj šumi, te je mesto pogodno i za porodične izlete. Takođe, na raspologanju su i spa centar, vežbe disanja, šetnje i mnoge druge aktivnosti.

Posetite manastire srpske Svete gore
Nemoguće je posetiti ovu planinsku lepoticu, a ne obići barem jedan od mnoštvo manastira koji krase Frušku goru. Pravoslavnih manastira na Fruškoj gori ima 16, te je ona sa razlogom nazvana i “srpska Sveta gora”. Svi manastiri su nastali u periodu od 15. do 18. veka, a do danas su pretrpeli mnogobrojna oštećenja, pljačke i nepogode. Međutim, oni danas predstavljaju riznicu pravoslavne tradicije i upotpunjuju lepotu i mir Fruške gore.
Do svih manastira je lako doći, a iz Beograda je potrebno oko sat vremena, dok iz Novog Sada svega 40 minuta. Samo neki od manastira su Krušedol, Grgeteg, Novo Hopovo, Velika Remeta, Jazak, Vrdnik i mnogi drugi. U svakom manastiru je moguće poslužiti se nakon liturgije, popričati sa monaštvom i kupiti brojanicu ili knjigu za uspomenu, što je poseban doživljaj.

Uživajte na jezerima Fruške gore
Pored divnih šumskih staza i brdsko-planinskih predela, Fruška gora obiluje prelepim jezerima koja su pogodna za plivanje, pecanje, odmor i rekreaciju. Na samoj planini se nalazi čak 16 veštačkih jezera, a 13 je izgrađeno za potrebe navodnjavanja. Borkovačko jezero je jedno od omiljenih jezera pecaroša, te se tu često organizuju i takmičenja u pecanju. Moguće je obići čitav krug oko jezera te je pogodno za šetanje ili biciklizam. U blizini Borkovačkog jezera nalazi se popularni hotel Borkovac. U njemu možete da se kupate u bazenu, džakuziju, spa centru ili da se odmorite uz savršenu masažu, a sve to u krugu Borkovačke šume. Ovo jezero je obraslo borovima, ima obeleženu stazu, kao i klupice za kratki predah.

Bešenovačko jezero udaljeno je dvadesetak kilometara od Borkovačkog jezera, a naziva se još i Beli kamen. Ovo jezero jedno je od najpopularnijih za kupanje na čitavoj Fruškoj gori, a dubina samog jezera je u nekim delovima čak i 50 metara. Omiljena je destinacija za mlade, posebno vikendom. Smatra se da je voda Bešenovačkog jezera izuzetno lekovita, dok se pojedini mažu blatom, verujući u njegovu lekovitost. Samo jezero nije uređeno, ali je prilaz jezeru pristupačan.
Fruška gora nudi ono što svakome treba – kratki predah od svakodnevice, čist planinski vazduh, duge pešačke ture i mir i tišinu u šumi. Ukoliko se odlučite da posetite ovu planinu, obavezno uvrstite u svoj plan i neku od ovih destinacija, kako biste upotpunili svoje putovanje. Obilazak Fruške gore omogući će vam da osetite pravu čaroliju divne planine, svežeg vazduha i zasluženog odmora, piše portal Zrenjaninski.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!