fbpx

Sarajevo dobija kongresni centar vredan oko 200 mil EUR

conference-857926_1920

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Opština Novi Grad Sarajevo objavile su javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa Kongresni centar Sarajeva, koji će biti otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Radi se o do sada najvećem projektu Opštine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrednosti između 175 i 200 mil EUR (350 i 400 mil KM).

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Opštinsko veće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dve godine.

Kongresni centar Sarajeva gradiće se u neposrednoj blizini Opštine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke celine zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Objekat će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna zona opštine Novi Grad.

U sklopu kompleksa gradiće se hotel visoke kategorije sa pet zvezdica, a goste će moći da primi u 300 soba i 34 apartmana, zatim šoping-centar, velike garaže, veliki deo poslovnih sadržaja, kao i jedan deo stambenog prostora, saopšteno je na opštinskom sajtu.

Ovaj projekat će uvrstiti Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope i sveta. Njegovom izgradnjom Sarajevo će prvi put dobiti toranj sa 39 spratova, a poseban značaj će imati kongresni deo sa nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je polivalentna sala, čiji koncept omogućava brzu i dinamičnu transformaciju, te mogućnost organizacije raznih oblika manifestacija (revije, ples, tribine, zvanične svečanosti i slično).

Planirana je i koncertna dvorana s binom koja može da primi 734 gledaoca, sa pozornicom za 100 izvođača i multipleks bioskop, te više različitih dvorana na spratovima, kao i press centar.

Nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra planirano je formiranje pet međuetaža, koje su na severnoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

Svakom pojedinačnom građevinskom objektu u sklopu ovog kompleksa će se moći direktno pristupiti iz garaže, koja se prostire na 65.544 m2 na tri etaže.

Izgradnjom ovog objekta Opština Novi Grad će dobiti i centralni trg, predviđeno je da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

Između pešačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu Kongresnog centra Sarajeva biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!