fbpx

SAD uputio Hrvatskoj sužbeni poziv za ulazak u program za ukidanje viza

business-3298472_960_720

Državni sekretar i ministar spoljašnjih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Antony Blinken juče je i službeno nominovao Hrvatsku za pridruživanje Programu za ukidanje viza.

“Ovaj korak prema bezviznom putovanju priznaje ogroman napredak Hrvatske u ispunjavanju strogih standarda za zemlje učesnice. Nadamo se još jačem odnosu SAD-a i Hrvatske”, izjavio je Blinken.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je američkom državnom sekretaru na pozivu što je, kako je rekao, jedan od poslednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima, te dodao kako će se, uz intenzivan rad Vlade RH i ministarstava spoljašnjih i unutrašnjih poslova na ispunjenju uslova, realizovati jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Hrvatske.

“Potvrđujemo partnerstvo Hrvatske i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imaće hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u Sjedinjene Američke Države. Radujemo se daljnjem razvijanju ekonomske saradnje i poslovnih veza”, napisao je Plenković na svom Twitter profilu.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako je ova važna odluka rezultat višegodišnjeg rada na ispunjavanju zahtjevnih uslova – od spuštanja nivoa odbijenih zahteva za vize na 2,69% preko jačanja sigurnosne i pravosudne saradnje do razmene informacija s FBI-em, TSC-em i drugim agencijama SAD-a.

Podsetimo, Hrvatska je u februaru ove godine bila ispod 3% (2,68%) odbijenih turističkih/poslovnih viza, te je time i službeno ispunila glavni uslov za ukidanje viza za SAD.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!