fbpx

S prolećem se u Mostar vraćaju turisti iz evropskih zemalja, ali manje od očekivanog

Mostar

Iako su s dolaskom proleća u Mostar počele pristizati organizovane grupe turista iz evropskih zemlja, među ugostiteljima i turističkim radnicima vlada zabrinutost zbog krize u Ukrajini koja se već oseti na broju gostiju u Hercegovini.

U starom gradskom jezgru Mostara danas su stigle organizovane grupe turista iz Nemačke i Španije, ali direktor turističke zajednice Mostar Mensud Duraković za Klix.ba kaže kako je dolazak grupa iz evropskih zemalja neznatan u odnosu na ono što se očekivalo.

“Juče smo imali jednu grupu Poljaka, a dan pre toga dva autobusa Italijana. Ali to nije ni blizu onome na što smo navikli u dobrim sezonama”; kaže Duraković.

Ističe kako je ovo vreme kad bi protok turista u Mostaru trebao biti mnogo veći, ali da ipak grupe koje dolaze pokazuju kako je Mostar i dalje zanimljiv turisitima i budi nadu, da će, ako se stanje stabilizuje i turistička sezona doživeti svoj konačni procvat.

Ugostitelji i turistički radnicima ne kriju zabrinutost, jer su nakon velikih gubitka izazvanih pandemijom koronavirusa očekivali konačan oporavak, a već trpe negativan uticaj krize u Ukrajini, posebno zbog toga što se ne odražava samo na Mostar nego i na druge turističke centre.

U svim teškoćama koje su pogodili turizam, Mostarce ohrabruje jedino činjenica da je njihov grad postao izuzetno zanimljiv celom regionu, pa tako sve više dolaze gosti iz čitave Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Mostar tokom sezone ima veliki broj događaja koji redovno okupljaju goste iz čitavog regiona, pa i individualce iz evropskih zemalja, među kojima značajno mesto ima i bosanskohercegovačka dijaspora u kojoj je veliki broj Mostarski i Mostarca.

Među važnim događajima svakako su tradicionalni skokovi sa Starog mosta, Red Bull skokovi, i Mostarski sajam koji se održava u periodu od 5. do 9. aprila, kad bi prema trenutnom interesu gostiju trebali biti popunjeni svi smeštajni kapaciteti.

Ugostiteljski objekti koji su otvoreni tokom dana su ispunjeni gostima koji uživaju u ispijanju kafe pod otvorenim nebom, dok drugi pripremaju sezonske objekte za otvaranje 1.aprila.

Izvor: Klix.ba

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!