fbpx

S ličnom kartom u Tursku možda već od oktobra

river-4873198_960_720

Još nema zvaničnog datuma kada će građani Srbije moći da putuju u Tursku sa biometrijskom ličnom kartom, ali je, po svemu sudeći, pitanje dana kada će ova odluka biti sprovedena. Posle posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i potpisivanja Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza između dve zemlje, ostaje samo da se ratifikuje u skupštini obe zemlje.
U turističkim agencijama kažu da očekuju da će sporazum možda početi da se primenjuje već od oktobra, budući da je Srbija već ratifikovala ovaj sporazum, a da će to Turska učiniti uskoro.
Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže da veruje da će Turska postati još bliža našim turistima, jer će putovanje biti omogućeno i ljudima koji nemaju pasoš, a takvih je oko 20%. Moguće je da će, dodaje, ova zemlja postati jedan od prvih izbora za srpske turiste, dok će sa druge strane ovo doprineti promociji Srbije kao turističke destinacije.
Inače, u poslednje dve godine raste broj turista koji iz Turske dolaze u Srbiju i ovaj sporazum bi trebalo da doprinese još većem interesovanju.
– Važno je da naglasimo da ova uredba važi samo za avionski prevoz, dok oni koji putuju autobusom do Turske moraju imati pasoš zbog prolaska kroz Bugarsku – kaže Seničić.
Srbija je još u junu donela zaključak kojim je omogućeno građanima Srbije i Turske da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom. Međutim, to ovog leta nije bilo moguće upravo zbog neophodne ratifikacije.
Godišnje iz Srbije u Tursku otputuje oko 200.000 naših građana, od čega jedna trećina ide van sezone. U ovu zemlju se putuje iz Srbije tokom cele godine i iz tog razloga je sprovođenje ove odluke vrlo važno. Za Tursku tokom sezone avionima otputuje oko 40.000 putnika, ali bi sprovođenjem ove odluke mogao da se očekuje i veći broj turista iz Turske, koji će zbog uvođenja ovih uslova iskoristiti priliku da posete Srbiju.
Do sada za ulazak u Tursku i boravak do 90 dana nije bila potrebna viza, dok je za duže bilo neophodno vađenje ovog dokumenta.
Inače, Srbija i Turska imaju tradicionalno dobre odnose u oblasti turizma. Tokom prošle godine ovu zemlju je posetilo 85% više gostiju iz Srbije nego 2020. godine, a našu zemlju je posetilo 95% više turskih državljana. Pozitivan trend je započet još u vreme pandemije, kada je doneta odluka o međusobnom priznanju kovid sertifikata, a onda je samo nastavljena dalja liberalizacija putovanja.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!