fbpx

Ronald Berger: Spor oporavak poslovnih putovanja

businessman-4194853_1920

Konsultanti Rolanda Bergera očekuju znatno manje putovanja u sledećih nekoliko godina. Oporavak se može očekivati u narednim godinama, koji će u Kini i SAD-u započeti 2022., a prema anketi potrošača s 7000 intervjua u Kini, SAD-u i Evropi. Za Evropu se, međutim, očekuje da će se potražnja za putovanjima na veće udaljenosti stabilizovati do 2025./2026.; za poslovna putovanja ne pre 2030.

“Potražnja za dugim putovanjima je malo sporija u nekim regijama i sektorima, ali sveukupno će se u narednim godinama vratiti na nivo pre krize”, objašnjava Jan-Philipp Hasenberg, partner u Roland Bergeru. “Međutim, potražnja će biti drugačija. Putovanja vozom su popularnija među potrošačima koji su ekološki svesniji kada putuju vazdušnim putem, a poslovni putnici će biti na putu ređe, ali duže.”

Istraživanje jasno pokazuje da se nakon ukidanja svih ograničenja povezanih s covidom u budućnosti mogu očekivati oko 20 posto manje putovanja – privatno kao i poslovno.

S druge strane, potražnja, posebno za poslovnim putovanjima, će biti znatno ispod vrednosti pre korone s minus 24 posto u Evropi i SAD-u te minus 21 posto u Kini.

Prelaz na virtualne sastanke doveo je do pada spremnosti na putovanja među poslovnim putnicima. To je posebno izraženo u Evropi (44%) i SAD-u (40%).

“Učesnici industrije moraju pogledati nove segmente kupaca, preispitati svoje poslovne modele i učiniti održivost sastavnim delom svoje korporativne strategije”, zaključuje Hasenberg

Celu analizu pogledajte na sledećem link-u.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!