fbpx

Republika Srpska donosi novi zakon o kulturnim dobrima – Definiše se nematerijalno kulturno dobro

pexels-milan-4637596

Vlada Republike Srpske utvrdila je na sednici Nacrt zakona o kulturnim dobrima.

Jedan od veoma bitnih razloga za donošenje novog zakona jeste potreba da se u uvede i definiše sasvim nov pojam – nematerijalno kulturno dobro, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

– Kao kategorija kulturnog dobra definisana je obavezujućim međunarodnim aktima, kao i radi usaglašavanja ovog zakona sa Zakonom o kulturi i Zakonom o muzejskoj delatnosti, u kojem je usvojena i ugrađena kategorija nematerijalno kulturno dobro – navodi se u saopštenju.

Donošenje novog zakona proizašlo je iz potrebe za poboljšanje i unapređenje postojećeg normativnog okvira u oblasti zaštite i korišćenja dobara, koja je utvrđena važećim zakonskim rešenjem, a kojim bi se omogućio razvoj delatnosti zaštite i očuvanja materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara, napredak ustanova zaštite u stručnom smislu, kao i obezbeđivanje svih neophodnih uslova za zaštitu i sigurnost nepokretnih, pokretnih i nematerijalnih kulturnih dobara, koja su od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

Kako bi se olakšala primena zakona, pristupilo se izradi novog Zakona o kulturnim dobrima, a ne izmenama i dopunama važećeg zakona.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!