fbpx

Rekordni broj poslovnih putovanja iz 2019. više se neće ponoviti

businessman-4194853_1920

Stručnjaci su u jedno sigurni: rekordni broj poslovnih putovanja ostvaren u pretpandemijskoj 2019. se više neće ponoviti. Stručnjaci širom sveta su otkrili da se velika većina sastanaka može održati u virtuelnom svetu bez skupih putovanja.

Osim troškova tu je i klimatska ravnoteža na koju sve više preduzetnika obraća pažnju, između ostalog i zbog strožijih zakona.

„Povratak na pretpandemijsko vreme je nemoguć. Proći će nekoliko godina pre nego što se nivo broja poslovnih putovanja vrati približno na staro stanje“, kaže Niklas Andreen iz kompanije za menadžment poslovnih putovanja CWT.

Od Dallasa do New Yorka i nazad zbog jednog sastanka

Zbog pandemije, rada od kuće i ograničenja letova volumen poslovnih putovanja je pao za četiri petine. To znači i gubitak ne samo za prevoznike nego i za hotelijere i ugostitelje. Svako treće preduzeće u Nemačkoj je potpuno ukinulo poslovna putovanja, a devet od deset preduzeća će u budućnosti smanjiti ova putovanja.

Slično je i u SAD-u. „Pre je bilo potpuno normalno da neko ujutro leti iz Dallasa za New York održi sastanak i nakon toga se vrati u Teksas. Ne verujem da će se takva praksa vratiti“, kaže Anthony Jackson iz savetničke kompanije Deloitte.

Prehrambeni gigant Mars želi prepoloviti broj svojih poslovnih putovanja: to znači 145.000 letova manje u jednoj godini. I u ovoj multinacionalnoj kompaniji spominju poznate argumente: štednja, zaštita okoline, ali dodaju i brigu o zdravlju radnika. Ugodan razgovor iz vlastite radne sobe je prijatniji nego stresni letovi preko celog kontinenta.

Video-konferencija

No ispitivanje kompanije CWT je pokazalo i da 58 posto ispitanih priželjkuje povratak sastancima uživo. „Lične susrete neće ni u budućnosti biti moguće u potpunosti zameniti video-konferencijama“, kaže Inge Pirner iz CWT-a.

Mnogi žude za ličnim kontaktom.

Gubitnici ovog trenda su u svakom slučaju prevozničke kompanije, ali i taksisti, hotelijeri i ugostitelji. Ali i kompanije koje žive od intenzivnog kontakta s mušterijama. „Teško je sklopiti neki posao, a da se poslovni partneri ne sretnu oči u oči“, kaže CWT-ov menadžer Andreen.

Susreti s mušterijama su i prema ispitivanju kompanije Deloitte jedan od glavnih razloga zbog kojih se poslovnjaci ponovno žele uputiti prema partnerima. Filippo Baldazzi iz italijanske kompanije Serica 1870, koja je specijalizovana na svilene tkanine, ne može podneti video-sastanke.

„Mušterije iz Vuittona ili Guccija ne mogu materijale opipati preko interneta. Tu je potreban lični kontakt“, zaključuje Baldazzi.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!