fbpx

Rekordna tražnja za apartmanima na srpskim planinama

kopaonik-3500326_1920

Ni korona nije zaustavila tražnju za kupovinom apartmana na srpskim planinama. Naprotiv, uz dobru ponudu, raste i kupovina, a tražnja za koju se sobodno može reći da je rekordna, maksimalno je počela da diže i cenu kvadrata. Praktično, sada je situacija takva da je kvadrat na Kopaoniku skuplji nego kvadrat najluskuznijeg stana u samom centru Beograda ili da stan od 60 kvadrata u užem centru prestonice, košta kao apartman od 30 kvadrata na Kopaoniku.

Ništa mnogo ne zaostaju ni druge srpske planine. Kvadrati na Zlatiboru i na Divčibarama takođe su sve popularniji, sve je više gradnje, ali su zbog veće tražnje, skuplji i apartmani.

Ukupno je na Kopaoniku u 2020. godini prodato 340 apartmana, a broj se povećava ako se doda i Brzeće podno Kopaonika, gde je prodato 47 apartmana. Na Zlatiboru je taj broj u prošloj godini dostigao 204, a na Divčibarima 114 apartmana.

Kopaonik

Kopaonik i dalje prednjači i važi za elitnu destinaciju koja košta. Kvadrat apartmana u starogradnji (koja i nije baš nekog kvaliteta i koja zahteva renoviranje) može se naći za minimalih 500 EUR. Novogradnja je istovremeno obarala rekorde – cenu je dizala i lokacija i kvalitet “zdanja” te je 4.330 EUR bila najviša postignuta. I to su zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Najveći rast cene apartmana u novogradnji u 2020. u odnosu na 2019. godinu bio je u Brzeću i to od čak 44%. Nalazi se podno Kopaonika, a ono što je zasigurno podiglo cene apartmana u tom mestu, jeste nova gondola koja vodi do vrha Kopaonika. Ona je nedavno puštena u rad, a od Brzeća do vrha Mali Karaman se stiže za svega 15 minuta.

Kako je to olakšalo i ubrzalo pristup ski-stazama, mnogi su se odlučili da upravo tu sebi obezbede neki prostor, a jasno je da usled rasta tražnje raste i cena.

Zlatibor

Rastu i cene apartmana na Zlatiboru, planine za koju se vezuje masovna gradnja i širenje urbanog Zlatibora na sve strane.

Različito su se kretale cene kvadrata u starogradnji i novogradnji, pa je tako raspon cena u starogradnji bio od 550 EUR do 1.670 EUR.

Novogradnja je istovmreno dosta skuplja i ide i do 2.270 EUR po kvadratu. A, pre samo tri godine, novi kvadrat u užem centralnom jezgu Zlatibora bilo je mogće kupiti i za 1.300 EUR.

– Gradnja apartmanskih zgrada iz ekstra i prve građevinske zone stoga se prenela ka drugoj zoni, odnosno naseljima Palisad, Rasadnik, Đurkovac, Kamalj, Karaula, Zova. Obudojevica oko istoimenog skijališta tik pored centra je izgrađena, a sada je u fokusu investitora Obudojevica 2 prema fabrici za preradu otpadnih voda. U ovim naseljima koja se sada smatraju širim centrom ima slobodnih placeva i njihova cena se kreće 15-20 hiljada evra, negde i jeftinije – rekli su u jednoj tamošnjoj turističkoj agenciji.

Divčibare

I Divčibare doživljavaju pravi “bum”. Gradi se na sve strane, slobodno se može reći nikada više. Blizina prestonice i dalje je velika prednost i jedan od ključnih razloga za rast posete, sadržaja i smeštaja.

Prema zvaničnim podacima prošle godine prodato je 114 apartmana na Divčibarima. Sve to prati i porast cene od oko osam odsto za godinu dana.
Cene kvadrata na Divčibarima kretale su se od 330 evra koliko je trebalo najmanje izdvojiti za apartman u starogradnji, do 1.800 EUR koliko je dostizala cena kvadrata u novogradnji.

Trenutno se na ovoj planini zida sedam velikih stambenih zgrada.
– Svaka od tih zgrada imaće od 30 do 40 apartmana, površine od 20 do 40 kvadratnih metara, a cene se kreću od 1.400 do 1.800 EUR bez PDV-a, što je čak skok za 1.000 EUR u odnosu na 2019. godinu, što najbolje ilustruje kolika je tražnja i trenutna popularnost Divčibara. Znatno je povećana i tražnja za placevima, čija je cena zavisno od lokacije od 3.000 do 5.000 evra po aru, a najviše ih traže upravo investitori za gradnju – kažu u valjevskim agencijama za promet nekretnina.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!