fbpx

Rekordna sezona u crnogorskim hotelima 

63AD1BD9-6D6B-4FF9-BEAC-A7A81BAB5131

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija u Crnoj Gori trenutno odmara oko 190 hiljada turista, što je okvirno na nivou prošle godine, dok je sezona u crnogorskim hotelima rekordna.
Portparolka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević, rekla je da su generalno zadovoljni turističkom sezonom u Crnoj Gori o čemu govore i fizički i finansijski pokazatelji koje su ostvarili u prethodnom periodu.
– Najviše turista boravi u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom, a ono što posebno raduje je da na severu beležimo dvocifrene stope rasta broja turista – rekla je Vukčević agenciji Mina-business.
Ona je navela da na Žabljaku odmara gotovo 20% više turista u odnosu na prethodnu godinu, dok se u Kolašinu beleži 28 % više turista nego lani.
– Sezona u crnogorskim hotelima bolja je i u odnosu na 2019. godinu koja je bila rekordna. Trenutno u crnogorskim hotelima odmara oko 13 % više turista u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 7 % više u poređenju sa 2019. godinom – precizirala je Vukčević.
Kada je reč o strukturi turista, prema podacima NTO, u ovom trenutku ona je veoma raznovrsna.
– Dominiraju gosti iz regiona, na prvom mestu Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, zatim tu su turisti iz Izraela, Egipta, Kazahstana, Saudijske Arabije kao i turisti iz Nemačke, Velike Birtanije, Francuske, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država – rekla je Vukčević.
Ona se osvrnula i na preliminarne podatke uprave za statistiku Monstat tokom prva dva kvartala tekuće godine. U hotelima i privatnom smeštaju tokom prvih šest meseci boravilo je oko 414 hiljada turista koji su ostvarili 1,3 miliona noćenja što je rast od oko 138 posto u odnosu na prethodnu godinu.
– Takođe, prema podacima Ministarstva finansija, namenski prihodi odnosni deo namenskih prihoda koji ide u budžet, koji uključuju prihode od boravišne takse, turističke takse i članskog doprinosa, naplaćeni od početka tekuće godine zaključno sa 11. avgustom iznose preko 1,9 mil EUR što predstavlja rast od oko 22% u odnosu na isti period prethodne godine – navela je Vukčević.
Ona je rekla da poslednjih dana otkako smo ušli u sami špic turističke sezone, imamo prilike da vidimo svakodnevne gužve na graničnim prelazima, a u hotelima se traži mesto više.
– Nadamo se da će se sličan trend nastaviti i tokom perioda postsezone – dodala je Vukčević.
MICE turizam se, kako je ocenila, vratio na velika vrata, i prema podacima hotelske privrede već imaju značajan broj potvrđenih grupa u septembru i oktobru.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!