fbpx

Rekordan broj registrovanih seoskih domaćinstava u Crnoj Gori tokom 2021. godine

mountains-2154198_1920

U Crnoj Gori je samo tokom ove godine registrovano 70 novih seoskih domaćinstava, pa ih trenutno ima ukupno 189, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako je navedeno iz ovog resora, Ministarstvo je kroz više mera podrške u okviru javnog poziva u oblasti ruralnog turizma podstaklo razvoj postojeće ponude, ali i povećanje broja registrovanih seoskih domaćinstava.

– Turistima je dostupna i ažurirana brošura u kojoj je sadržana celokupna ponuda registrovanih seoskih domaćinstava koja će im poslužiti kao inspiracija, ali i izvor informacija prilikom obilaska ruralnih područja. Takođe, dopunjen je i objavljen Mali priručnih za seoska domaćinstva koji nudi praktične savete i smernice za razvoj ugostiteljske delatnosti – navodi se u saopštenju.

Ceneći trud, ideje i spremnost lokalnog stanovništva da rade na razvoju ruralnog turizma, Ministarstvo ekonomskog razvoja je tokom 2021. godine sprovodilo kontinuirane aktivnosti u cilju diverzifikacije turističke ponude i podrške seoskim domaćinstvima.

– Ruralni turizam je prepoznat kao sve popularniji oblik turizma, a autentična iskustva lokalnog stanovništva su veoma zanimljiva turistima, pogotovo onima koji teže zdravom načinu života i žele da odmaraju u prirodi, učestvuju u pripremanju tradicionalnih jela ili rade uobičajene seoske poslove – navode iz Ministarstva.

Registrovana seoska domaćinstva koja nude usluge smeštaja i pripremanja i služenja hrane se nalaze u svim delovima Crne Gore, nude raznovrsne sadržaje posebne ponude u kojima se reflektuju područne specifičnosti na specifičnsti kraja u kojima se nalaze, zatim raznolike atrakcije i aktivnosti u prirodi.

– U ovoj vrsti ponude, posebno se izdvajaju, već tradicionalno poznate vinarije i prizvođači maslinovog ulja i sira, ali su sve brojnija i domaćinstva koja nude, relativno noviju ponudu, a koja se odnosi prvenstveno na rekreaciju i fizičke aktivnosti, umetničke programe, zanatske aktivnosti, gastro sadržaje itd. – objašnjeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu i da Crna Gora ima ogromne prirodne potencijale, a raznolikost u načinu života na malom prostoru, izraženo gostoprimstvo, autentične priče i bogata gastronomska ponuda su nešto po čemu smo sve više prepoznatljivi kao destinacija. Ovo je ujedno, dodaju, i razvojna šansa za ruralna područja uopšte, jer će ih učiniti privlačnim mestom za život i sprečiti migraciju stanovništva.

– U tom smislu, Ministarstvo je u prethodnom periodu pružalo punu podršku svima koji su odlučni u nameri da se bave ovim vidom turisitčke ponude, a predstavnici Ministarstva su obišli znatan broj seoskih domaćintsva kako bi ih podstakli na dalji razvoj ove delatnosti. Kako je ova aktivnost kontinurana, u planu je da se podrška seoskim domaćinstvima nastavi i u narednom periodu u cilju jačanja ponude – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!