fbpx

Registrovane 62 turističke agencije koje su dobile polisu – Optimistično pred zimsku sezonu?

A805D7B6-4460-4FB3-A6B8-7A19043A4AC8

Novim pravilnikom od 14. novembra rešen je problem sa polisima osiguranja i do sada su registrovane 62 turističke agencije koje su dobile polisu, izjavila je ministarka trgovine, telekomunikacija i turizma Tatjana Matić.

Ona je na otvaranju konferencije “Zima 2020/2021: Kako se destinacije u regionu spremaju za sezonu”, rekla da su uvedene dve kategorije licenci sa nižim limitom garancije putovanja.
Izdvojene su i subvencije, te će turističke agencije moći da refundiraju deo sredstava koje su izdvojili za polise osiguranja, navela je Matićeva.

– Susrećemo se sa novom situacijom koja je izazvala i najveću ekonomsku krizu, s aspekta privrede, turizam je naročito pogođen. Srbija nije mogla, kao ni ceo svet, da izbegne katastrofalne posledice. Procenjuje se da je šteta u oblasti turizma oko 1 mlrd EUR – rekla je Matić.

Kako kaže, ono što je država uradila na samom početku pandemije jeste donošenje paketa od četiri seta ekonomskih mera:
– Osim toga data je posebna pomoć sektoru hotelijerstva, kao i turističkim agencijama koje su dobile pomoć u vidu povoljnih kredita za likvidnost i obrtna sredstva iz Fonda za razvoj.

Napravljeno oko 30% rezervacija za novogodišnje praznike

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je rekla da je ova godina veliki izazov, kao i da su hotelijeri prepoznali da su bezbednost i sgurnost zaposlenih i turista na prvom mestu:

– Takođe, fokus nam je na odmoru i aktivnostima na otvorenom, što je postalo i najtraženije od samih turista. Ovom situacijom, najviše su pogođeni gradski centri, banje i planine beleže pad od 19% zaključno sa septembrom.

– Zato smo otimisti kada je u pitanju zimski period da će makar od januara biti bolje – dodala je ona.

Kako kaže, za sada je napravljeno oko 30% rezervacija za novogodišnje praznike. 

– Dobro je što su se hotelijeri fleksibilni i dozvoljavaju da se rezervacije drže dosta dugo i da postoji mogućnost refundacije troškova. Prema informacijama sa terena naši zimski centri su spremni, a dalja epidemiološka situacija će presuditi u kom pravcu će se ova zimska sezona kretati – rekla je ona.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pexels.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!