fbpx

REBEC 2021: Kakva je budućnost ugostiteljstva posle pandemije i gde je potencijal Srbije?

louis-hansel-wVoP_Q2Bg_A-unsplash

Personalizovane usluge u kombinaciji sa modernim tehnologijama biće budućnost industrije ugostiteljstva i turizma, a ključne reči će i dalje biti bezbednost, fleksibilnost i održivost, zaključeno je na panelu “Razvoj ugostiteljstva nakon pandemije i očekivanja” (Hospitality development after pandemic & expectations) u okviru samita REBEC 2021.

– Posle veoma teške prošle godine možemo reći da je Srbija uspela da ostvari 50% prihoda u turizmu u odnosu na 2019. godinu. Kada pogledamo druge zemlje to nije tako loše, međutim u apsolutnim brojevima, realnost je drugačija – rekla je Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je dodala da Srbija nije destinacija za masovni turizam, ni pre kovida, ali ni sada.

– Potrebno je da s jedne strane radimo na tome da kompletiramo našu turističku pronudu i proizvod, a sa druge strane tu su i izazovi kako da to plasiramo što bolje. Srbija je usvojila novu marketing stratergiju, koja je u skladu sa trendovima zasnovana na digitalnim kanalima. Takođe, potrebni su nam i novi investitori, koji će našu destinaciju učiniti prepoznatljivijom – istakla je Pindžo.

Srbija kao destinacija, prema njenim rečima poslednjih godina ima veoma dobre investitorske projekte.

– Nedavno je najavljeno otvaranje hotela iz lanca Meriot u Vranjskoj Banji i to će značajno promeniti čitavo okruženje i nadam se motivisati i druge da ulažu. Na nama je da bolje pripremimo neke projekte van Beograda, a u banjama je veliki potencijal – rekla je.

Natasha Bajc, CXO and CTO, Volynt navela je da je Srbija relativno nezrelo tržište.

– To je s jedne strane dobro, jer pomera stvari napred – istakla je Bajc.

Prema njenim rečima u budućnosti ugostiteljstva na ceni će biti iskustvo kao “celovit paket”.

– Ugostiteljstvo je osećaj da si dobrodošao, kako u prostoru, odnosno dizajnu i arhitekturi, tako i što se tiče usluga – navela je.

Tobias Siegel, Consultant, PKF HOTELEXPERTS ističe da će u budućnosti fokus biti na bezbednosti.

– Aparmarani mogu gostima da ponude osećaj bezbednosti, jer tu su recimo odvojene kuhinje i nema velike potrebe za interakcijom sa drugim gostima – smatra Siegel.

Patrizia Zueck, Sales Manager, Zoku navela je da na odluku invesitora gde će uložiti utiče paket različitih faktora, a fleksibilnost je u narednom periodu ključna za dobro poslovanje.

– U budućnosti je važno biti hibridan i korisiti prostor za što više namena. Na primer biti u mogućnosti prenameniti prostor za coworking. Takođe, značajno je i ostati privlačan za lokalno stanovništvo – navela je Zueck.

Frank Reul, VP & Head of Development – Accor Eastern Europe smatra da Beograd ima sve što je potrebno za razvoj ugostiteljstva i ističe njegov veliki potencijal.

– Osim Beograda, potencijal u Srbiji imaju banje i planine – istakao je Reul i dodao da investitore nije napustio optimizam.

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!