fbpx

Razmatra se osnivanje EU fonda za pomoć putničkim agencijama

luggage-1149289_1280

Evropsko udruženje putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) održalo je sednicu Upravnog odbora u Puli, a ključne teme sastanka bile su revizija posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija od strane Evropske komisije (EK) te potencijalno stvaranje posebnog fonda za pomoć branši.

„Evropska komisija objavila je plan evaluacije i procene učinka Direktive o paket i povezanim putnim aranžmanima, odnosno posebnog oporezivanja putničkih agencija zbog kojeg smo dovedeni u nekonkurentan položaj. Mi u branši se već godinama borimo da se to promeni, kako na nacionalnom, tako i na evropskom nivou. Intenzivno se raspravlja o modalitetima koji ne bi trebali biti nepravedni prema agencijama“, istakao je član Upravnog odbora ECTAA-e i predsednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba.

Naglasio je kako se razgovara i o drugim merama poput stvaranja posebnih fondova EU-a za nelikvidnost i pomoć agencijama u kriznim situacijama poput pandemije.

Na stolu su i pravila o vaučerima za zamenska putovanja, dodatna pravila o povratu sredstava u slučaju otkazivanja paketa zbog neizbežnih i izvanrednih okolnosti te moguće ograničenje plaćanja unapred koje bi trebali izvršiti putnici u paket aranžmanu.

„Vrlo je aktuelna i tema održivosti poslovanja koja zbog klimatskih promena sve više dolazi u fokus. I organizovani promet putničkih agencija se mora tome prilagoditi. Naravno, pričaćemo i o budžetima za 2022. te pripremama redovnih izbora za vodstvo ECTAA-e dogodine u petom mesecu“, rekao je Žgomba.

Inače, današnja je sednica među završnim aktivnostima u ovoj godini koja je obeležila Hrvatsku i hrvatski turizam i to zahvaljujući sporazumu koji je potpisan s Hrvatskom turističkom zajednicom, a kojim Hrvatska u 2021. godini ima status „Preferred Destination“, odnosno „Odabrane destinacije“ krovnog evropskog udruženja putničkih agencija i turoperatora. To je, siguran sam, itekako doprinelo povratku i jačanju turizma u Hrvatskoj ove godine, koji je prema brojkama noćenja i dolazaka, a naročito s evropskih tržišta koje pokrivaju članice ECTAA, i ostvaren“, poručio je Žgomba.

* ECTAA okuplja nacionalna udruženja putničkih agencija i turoperatora iz 30 evropskih zemalja, među kojima je 27 zemalja EU-a te predstavlja oko 70.000 putničkih agencija i turoperatora u Evropi, koji pružaju savetodavne usluge, usluge transporta, smeštaja i ostalih turističkih aktivnosti.

Od početka godine organizovani su brojni webinari na temu mogućnosti koje se nude na hrvatskom tržištu, a polugodišnji sastanak ECTAA održan je 1. i 2. jula u Zagrebu kada su svi nacionalni delegati ovog udruženja iz prve ruke upoznali sigurnosne mere i turističku ponudu Hrvatske.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!