fbpx

Razmatra li Hrvatska ukidanje covid potvrda?

COVID - 19

Capak je poručio da će HZJZ i Nacionalni stožer na vrijeme obavestiti javnost kada odluče krenuti u odustajanje od nekog dela covid potvrda, no potvrde se sigurno neće ukinuti u potpunosti, jer dok ih koristi Evropa koristit će ih i Hrvatska.

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak da se razmatra mogućnost delomičnog ukidanja covid potvrda, s obzirom da one gube na važnosti od pojave omikron varijante koronavirusa, a od početka godine Hrvatska beleži oko 40.000 ponovljenih infekcija covidom.

Takođe je najavio da bi Evropska komisija uskoro mogla priznati brze antigenske testove (BAT) kao dokaz preboljenja covida, prenosi Hina. 

No, međunarodni sekretar HDZ-a i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović demantovao je šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka: “Covid potvrde ostaju na snazi. Vidite da i u Nemačkoj razmatraju ublažavanje mera uoči Uskrsa… Ali da ja vama sad kažem da se o tome razmišlja, zna se što bi bilo… U ovom trenutku se ne razmatra ukidanje covid potvrda. Pre svega, još uvek imamo visoku incidenciju. Moramo voditi računa da je, od kad su potvrde uvedene u državne službe, više od 150 hiljada ljudi detektirano kao pozitivno. To znači da je sprečeno da inficirani dođu na posao. “Time smo usporili širenje korone u radnim prostorima. Time smo pokazali korisnost” – dodao je Božinović.

Podsetimo, Capak je istakao kako na uzastopno insistiranje Hrvatske da se i BAT prizna kao dokaz preboljenja, u telima EK-a provedene su ankete koje su pokazale da taj predlog podržava 18 zemalja članica. Poručio je da će HZJZ i Nacionalni stožer na vreme obavestiti javnost kada odluče krenuti u odustajanje od nekog dela covid potvrda, no potvrde se sigurno neće ukinuti u potpunosti, jer dok ih koristi Evropa koristiće ih i Hrvatska.  Ako se neko vakcinisao boosterom pa ipak preboleo covid, jasno je da njemu ne treba dodatni booster, poručio je Capak.

Izvor: Bljesak.me

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!