fbpx

Putovanje vozom kroz Evropu

voz

Putovanje vozom je suštinski način za obilazak Evrope. To je romantično. To je inspirativno. To je udobno. Neki bi mogli reći da je gotovo magično.

U ovom kompletnom vodiču za putovanje vozom u Evropu pokrićemo sve što treba da znate o putovanju Evropom železnicom — uključujući kako da dobijete najbolju cenu karata za voz, propusnice za železnicu, proveru rasporeda vozova, vožnju vozovima, kretanje po železničkim stanicama i baveći se drugim problemima na koje možete naići. Do kraja ovog vodiča, postaćete evropski stručnjak za vozove!

Brzi savet: Mnoge vozne karte su sada elektronske, tako da ćete želeti brze i pouzdane mobilne podatke na svom telefonu kada putujete vozom po Evropi.

PREDNOSTI:

Dolazak u centar grada

Za razliku od aerodroma, evropske železničke stanice se nalaze u centru grada. Ne morate da trošite vreme i novac putujući u grad jer ste već tamo. Nasuprot tome, putovanje od aerodroma do grada može trajati od 20 do 60 minuta i košta između 10 i 80 dolara.

Nema dugih linija za čekiranje i obezbeđenje

Za većinu putovanja vozom ne postoje dugačke procedure prijavljivanja ili bezbednosne provere. Jednostavno se pojavite nekoliko minuta pre nego što voz krene, kupite kartu ako je nemate (često iz automata sa engleskim uputstvima) i uskočite u voz.

Nema ograničenja/naknada za prtljag

Ne postoje ograničenja težine prtljaga ili dodatne naknade za više komada prtljaga. Samo se uverite da možete da podignete torbu u voz.

E-karte

Mnoge železničke usluge sada nude elektronske karte koje se šalju direktno na vaš telefon. To znači da nema čekanja u redovima za karte i čini planiranje putovanja vozom još lakšim. Napomena: Nije svaka zemlja usvojila e-karte, ali svake godine postaje sve popularnija.

Donesite piknik (ne zaboravite vino i pivo)

U voz možete poneti šta god želite – uključujući alkohol. Sigurno ćete steći nekoliko prijatelja ako nešto poklonite svojim saputnicima. Zato svratite u lokalnu prodavnicu i pokupite jeftinu hranu za put.

Ogromna železnička mreža i više vozova

Evropska železnička mreža je izuzetno ogromna tako da je moguće putovati vozom čak i do malih gradova. Većina destinacija nudi više vozova dnevno. Najpopularnije rute obično imaju voz svaki sat, tako da je retko kad teško doći do mesta na koje želite da idete.

Spavajte u vozu i produžite vreme putovanja

Ako putujete na velike udaljenosti, razmislite o noćnom vozu. Ovi vozovi imaju posebne vagone za spavanje sa krevetima (obično sobe sa šest ili dva sprata). Ležaj u kolima za spavanje koštaće oko 35-65 dolara dodatno (otprilike isto kao i noć u hostelu), ali nećete izgubiti ceo dan putovanja. Noćni vozovi takođe imaju normalna sedišta ako ne želite da platite dodatni novac za krevet, ali je nekako neprijatno.

Spontano putovanje

Putovanje vozom vam omogućava da budete spontani tako da se možete pojaviti na bilo kojoj železničkoj stanici, kupiti kartu i krenuti.

Mir i tišina

Voz je savršeno mesto za sedenje i opuštanje. Postoji nešto vrlo mirno u buljenju kroz prozor dok se nečujno vozite brzinom od 170 MPH kroz evropsku prirodu. Voz je takođe dobro vreme da napišete razglednicu svojim prijateljima i porodici, pročitate knjigu, pišete u svoj dnevnik (biće vam drago što jeste) ili nastavite da planirate svoja buduća putovanja.

Neki vozovi takođe nude određena tiha kola ako se zaista želite opustiti.

Udobnost

Sedišta u vozu su obično veća i udobnija od sedišta u avionu (naročito u poređenju sa mnogim avio kompanijama sa popustom). Takođe ste slobodni da se krećete vozom kad god poželite. Mnogi vozovi takođe imaju sedišta koja su okrenuta jedno prema drugom i imaju sto između sedišta. Oni su savršeni za grupe ili ako vam se samo sviđa prostor za stolove. Osim ako nije praznik ili ste na veoma popularnoj ruti, voz je često prazan, tako da postoji velika šansa da ćete moći da dobijete dva sedišta za sebe.

Pouzdan i po rasporedu

Evropski vozovi voze po rasporedu više od 90% vremena, ali letovi su samo oko 65%.

Prelepe železničke stanice

Istorijski gledano, železničke stanice su bile centralno čvorište za trgovinu i transport. Mnogi evropski gradovi su pokazali svoje bogatstvo i status gradeći grandiozne železničke stanice. Iako to nije velika stvar, to je jedna od onih lepih malih pogodnosti.

Popusti za mlade

Mnoge zemlje nude značajne popuste za osobe mlađe od 26 godina, tako da ne zaboravite da pogledate te popuste.

Voz je zabavan

Uvek smo smatrali da je vožnja vozom zabavna. Čudno je magično i opuštajuće.

Nedostaci:

Troškovi

Putovanje vozom može biti skupo – posebno u brzim vozovima. Štaviše, postoji mnogo super jeftinih letova širom Evrope, tako da letenje često može biti jeftinije.

Uz to, možete dobiti neke zaista dobre ponude ako ste u mogućnosti da unapred rezervišete brze vozove. Ali platićete premiju ako rezervišete super u poslednjem trenutku.

Sporo za putovanja na velike udaljenosti

Mnogi brzi vozovi često putuju brzinom i do 290km/h, ali veoma velike udaljenosti i dalje mogu potrajati. Pored toga, neke rute na velike udaljenosti mogu zahtevati upotrebu sporijih regionalnih vozova.

Zato bi možda imalo smisla leteti ako putujete na velike udaljenosti. Na primer, vožnja vozom od Pariza direktno do Budimpešte trajala bi oko 15 sati vozom, ali samo 2,5 sata avionom (plus, letenje bi bilo znatno jeftinije).

Napomena: Ne zaboravite da dodate vreme putovanja do/sa aerodroma i vreme za prijavu/kroz obezbeđenje — što će vašem putovanju dodati oko dva-tri sata.

Raspored vozova i stanice

Raspored vozova može biti malo zbunjujući – posebno za početnike. Srećom, postoji mnogo aplikacija koje pomažu da proces bude mnogo lakši, ali i dalje se s vremena na vreme spotaknemo.

Mnogi veliki gradovi i neki mali gradovi imaju više od jedne železničke stanice (Pariz ih ima šest!). Nije neuobičajeno doći na jednu stanicu i otići sa druge. Pojavili smo se na pogrešnoj stanici nekoliko puta, pa budite sigurni da pažljivo pročitate svoje karte.

Takođe je moguće promeniti stanice tokom jednog putovanja. Na primer, kada putujete od Londona do Liona, preko Eurostara, Eurostar staje na stanici Paris North, ali onda morate da putujete do stanice Paris East da biste uhvatili voz od Pariza do Liona jer nema direktnih vozova iz Londona u Lion. Ovaj transfer bi zahtevao jeftinu vožnju metroom.

Štrajkovi

Štrajk je nacionalna zabava u Evropi. To se dešava nekoliko puta godišnje (ili više ako ljudi nisu zadovoljni), ali štrajkove najavljuju mnogo unapred tako da to ne bi trebalo da bude iznenađenje (samo gnjavaža). Moraćete da se nosite sa njima ako se dogode.

Izvor: The Savvy Backpacker

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!