fbpx

Putovanje je trošak o kojem se ne može puno pregovarati, kaže najnovija istraživačka studija Tripadvisora

eva-darron-oCdVtGFeDC0-unsplash

Ova opsežna međunarodna studija o raspoloženju ispituje kupovno ponašanje putnika i uticaj koji njihova potrošnja ima u različitim industrijama.

Tripadvisor je 2022. sproveo višedelnu analizu, anketirajući 4.959 potrošača u šest zemalja (SAD, UK, Japan, Singapur, Indija i Australija), da bi razumeo trenutnu potražnju za putovanjima i šta to znači za vaše poslovanje.

Ključni nalazi studije „Ekonomski portret putnika“:

Putovanje je trošak o kom se ne može pregovarati

Na globalnom nivou, putovanja u slobodno vreme čine najveći deo godišnjeg diskrecionog budžeta potrošača, pri čemu putnici izdvajaju skoro jedan od pet diskrecionih dolara (19%) za putovanja u slobodno vreme, što se podudara samo sa restoranom (19%). Ovo je više od kupovine (18%), poboljšanja doma (14%) ili zabave (13%).
Suočeni sa globalnom ekonomskom neizvesnošću, čini se da su ispitanici spremni da apsorbuju veće troškove da bi nastavili da putuju, a 78% planira da potroši više ili barem isto na putovanja kao prošle godine.
Uštede će verovatno pasti u drugim kategorijama, pri čemu tri četvrtine onih koji planiraju da smanje diskrecionu potrošnju izbegavajući smanjenje bilo kakvih planova putovanja.
Skoro svi ispitanici (95%) rekli su da bi radije smanjili potrošnju na druge kategorije kako bi uštedeli za budući odmor.
Putovanja utiču na potrošnju koja se prostire na više kategorija

Velika većina putnika kupuje iz niza kategorija kada se priprema za putovanje, od odeće (89%), preko prtljaga (72%), do elektronike (62%). Važno je da se ne radi o jednokratnim kupovinama, jer su ispitanici kupili ove artikle najmanje 2-3 puta u poslednje tri godine pre putovanja.
Ovakav način razmišljanja se nastavlja na destinaciji, sa 63% ispitanika koji tvrdi da je kupovina važan deo njihovog budžeta za putovanja, a 62% se slaže da je kupovina važan način da provedu vreme tokom putovanja.
Samo 4% ispitanih putnika obično ne kupuje tokom rekreacijskih putovanja, dok je 20% kupovinu ocenilo kao aktivnost na koju najviše troše tokom putovanja.
Oni koji više putuju, više troše

Česti putnici (definisani kao oni koji planiraju 3 ili više putovanja u narednih 12 meseci) su posebno entuzijastični potrošači. Ne samo da ova grupa planira više putovanja, već obično troše više na smeštaj po noći nego putnici povremeni – 41% će rezervisati smeštaj po ceni od preko 200 USD po noći, 71% više od putnika povremeno.
Više od polovine (53%) čestih putnika će potrošiti više na putovanja u narednih 12 meseci nego u prošloj godini, u poređenju sa 38% putnika povremenih.
U poređenju sa prosečnim ispitanikom, česti putnici su kupovali doslednije u svakoj kategoriji potrošnje, čak i uzimajući u obzir nivo prihoda i budžet.

Izvor: TravelDailyNews

Fotografija: Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!