fbpx

Putovanja i turizam bi mogli da porastu na 8,6 biliona dolara 2022. godine

conference

London, Velika Britanija: Veliko novo istraživanje Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC) otkrilo je da bi doprinos globalnog sektora putovanja i turizma globalnoj ekonomiji mogao da dostigne 8,6 biliona dolara ove godine, samo 6,4% iza nivoa pre pandemije.

U 2019. godini, pre nego što je pandemija zaustavila putovanja, sektor putovanja i turizma doneo je skoro 9,2 biliona dolara globalnoj ekonomiji.

Međutim, 2020. godine, pandemija je gotovo potpuno zaustavila sektor, uzrokujući ogroman pad od 49,1%, što predstavlja ozbiljan gubitak od skoro 4,5 biliona dolara.

Najnovija istraživanja VTTC-a pokazuju da bi, kako svet konačno počinje da se oporavlja od pandemije, doprinos sektora globalnoj ekonomiji i zapošljavanju mogao dostići skoro nivoe pre pandemije ove godine.

Istraživanja globalnog turističkog tela pokazuju da ako se vakcina i dopuna vakcine nastave tempom ove godine, a ograničenja za međunarodna putovanja budu ublažena širom sveta tokom cele godine – sektor bi mogao da otvori 58 miliona radnih mesta 2022. godine, da bi dostigao više od 330 miliona , samo 1% ispod nivoa pre pandemije i više od 21,5% u odnosu na 2020.

Putovanja

Džulija Simpson, predsednica i izvršna direktorka WTTC-a, rekla je: „Tokom poslednje dve godine, globalni sektor putovanja i turizma pretrpeo je ogromne gubitke.”

2022. je spremna za snažan oporavak ako vlade nastave da se otvaraju i uklanjaju ograničenja za putovanja. Naš sektor bi mogao da povrati više od 58 miliona radnih mesta i generiše 8,6 biliona dolara što bi podstaklo ekonomski oporavak širom sveta.

Kako ljudi ponovo počinju da putuju, vlade moraju da primenjuju pojednostavljena pravila, uključujući upotrebu digitalnih rešenja. Putovanja u budućnost treba da budu beskontaktna, a istovremeno garantuju sigurnost.

U 2019. Putovanja i turizam su generisali 10,4% globalnog BDP-a i više od 330 miliona radnih mesta. Da bi ove godine dostigli nivoe koji su bili blizu nivoa pre pandemije, WTTC kaže da vlade širom sveta moraju da nastave da se fokusiraju na uvođenje vakcine i bustera – omogućavajući potpuno vakcinisanim putnicima da se slobodno kreću bez potrebe za testiranjem.

Globalno turističko telo takođe apeluje na vlade da se odreknu ograničenja i omoguće međunarodna putovanja koristeći digitalna rešenja koja omogućavaju putnicima da dokažu svoj status na brz, jednostavan i bezbedan način.

Izvor: WTTC

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!