fbpx

Putovanja bez”instant viza” do maja sledeće godine 

D3C69D4D-5B75-418F-AFEA-03096399A5A1

Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) postaće potpuno operativan do maja sledeće godine od kada će oko 1,4 milijarde ljudi iz više od 60 zemalja morati da traže “instant vize” ili putna odobrenja pre odlaska u EU.
Tek što su granice konačno otvorene u većini zemalja, a zabrana putovanja ukinuta ili svedena na minimum, iz EU stiže podsećanje da će građani zemalja koje nisu članice EU, a do sada su slobodno ulazili u šengen zonu, ipak morati da apliciraju za ovakvu dozvolu koja će koštati oko 7 EUR.
Ovakva praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS odobrenja datira još od 2016. godine, ali je zbog pandemije početak primene odložen. Ovaj sistem, kako je ranije navedeno, trebalo bi da pomogne oko aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migratornih rizika, a odnosi se na 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u šengensku zonu.
Pored Srbije, na ovom spisku su se, između ostalih našle i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD. Sistem je osmišljen tako da ne bude komplikovan i kako kažu zvaničnici iz EU, biće lak, brz i jednostavan i obuhvatiće ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.
Građani Srbije koji budu želeli da putuju u EU moraće da popune onlajn aplikaciju, koja ne oduzima više od desetak minuta vremena, izveštava Politika.
Svi podnosioci zahteva, dobi od 18 do 70 godina, moraće ovu uslugu da plate 7 EUR, dok će ista biti besplatna za maloletne, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji. Nekoliko minuta kasnije trebalo bi da im na i-mejl adresu stigne odgovor o prihvatanju zahteva za “instant vizu” koja će važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko im važi pasoš. U slučaju odbijanja dobićete i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.
Sa ovim dokumentom, kada jednom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge države Evropske unije. Za sada se u Evropu, pa i na more može putovati bez ovog odobrenja.
O ETIAS-u se nedavno razgovaralo i na Svetskom kongresu o bezbednosti granica. Kako je rečeno, iako bi u globalizovanom svetu granice trebalo da budu što otvorenije, sistem ETIAS je ocenjen kao odličan model kako napredak tehnologije može da se iskoristi za sprečavanje bilo kakvih bezbednosnih pretnji. Zaključeno je da je sistem potpuno prihvatljiv i jednostavan.

Prvi potpredsednik Frans Timermans izjavio je da je prioritet osiguravanje granica i zaštita građana te da će uvođenje instant dozvola upravo to omogućiti.
Evropski sistem prikupljaće informacije o svim građanima koji idu u EU, a nemaju vize, i proceniti da li postoji bilo kakav problem zbog koga ne bi trebalo da putuju.
Sve informacije koje podnosi državljanin zemlje koja je u obavezi da aplicira za ETIAS, automatski će se obrađivati u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo da li ima osnova da se odbije dozvola za putovanje. Prilikom predstavljanja ovog sistema predočeno je da ova dozvola ne znači automatsko pravo da se uđe i boravi u EU, jer će o tome konačnu odluku donositi pogranična policija. Jedno od pravila je i to da će avio-prevoznici i brodarske kompanije takođe biti u obavezi da pre ukrcavanja putnika provere da li oni imaju važeću dozvolu za prelazak spoljne granice EU i ulazak u šengenski prostor.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!