fbpx

Putevima Obrenovića – Srbija dobija novu turističku rutu

AFFDC2B8-1A8C-4AA5-B8F7-8ACA01507A44

Putevima Obrenovića je nova velika turistička ruta koja prolaziti kroz tri opštine Zapadne Srbije, a koja će uz Put rimskih careva biti nova velika turistička tura koju pripremaju Turistička organizacija Čačka i nacionalna platforma Srbija stvara, uz podršku Vlade Srbije.

Ova ruta Putevima Obrenovića uvezuje dva jezera i dva svetilišta, tri banje (Ovčar, Atomska i Slatinska), pet muzeja i lokaliteta, sedam spomenika i 10 manastira.

Glavni preduslov za novu destinaciju je ostvaren – izgrađen je autoput Miloš Veliki

– Ovo je prilika da čačanski kraj dobije mesto na turističkoj mapi koju odavno zaslužuje, a to će podstaći i razvoj lokalne ekonomije i zapošljavanje – kaže Igor Kovačević, docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Već u junu u Ovčar Banji počinju radovi na rekonstrukciji železničke stanice, adaptaciji stare škole u moderan prirodnjački centar, izgradnji amfiteatra i uređenju banjskog trga. U junu počinju radovi i za pristupnicu ka Vidikovcu na Kablaru sa kog se pruža pogled na mendre Morave.

Na jezeru Međuvršje u junu počinje seča trave i trske, kao prva faza višegodišnjeg izmuljavanju po bilateralnom sporazumu Srbije i Mađarske vrednom 40 mil EUR. Jezero će do kraja godine dobiti i moderno pristanište sa parkingom. U planu je i nabavka ekološkog trimarana kojim se plovna sezona na jezeru proširuje na celu godinu.
Mnogi turisti su i do sada posećivali čačanski kraj, ali kroz jednodnevne izlete. Sa planiranim projektom, koordinacijom privatnog i javnog sektora, uz najavljene infrastrukturne investicije, čitava desitnacija Ovčarski kablarska klisura kreira uslove za ispunjen višednevni boravak.

– Cilj je da turisti borave duže, troše više i da se vraćaju, ali i da se seoskim domaćinstvima omogući da prodaju proizvode na pragu – zaključuje Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!