fbpx

Putevima 18 imperatora – Završena studija izvodljivosti

serbia-5332406_1920

Arheološka ruta “Putevima rimskih imperatora” korak je bliže realizaciji, jer je završena Studija izvodljivosti, koju su uradili stručnjaci sa Arheološkog instituta u Beogradu. Uređenje rute duge 600 kilometara, deo je kapitalnog projekta Republike Srbije u okviru programa Srbija 2025.
Ona obuhvata 11 lokaliteta u našoj zemlji na kojima je rođeno čak 18 rimskih imperatora, među kojima su Sirmijum, Viminacijum, Lederata, Medijana, Trajanov most, Gerulata.

– Dugo pokušavamo da povežemo sve lokalitete gde su rođeni rimski imperatori, od Sremske Mitrovice, preko Beograda, Viminacijuma, Đerdapa, Zaječara, Niša, do Lebana. Po našim proračunima, kad ona bude uspostavljena otvoriće se oko 4.000 radnih mesta, većinom u istočnoj i južnoj Srbiji – istakao je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta. 

– U početnoj fazi ruta bi mogla da privuče oko 300.000 posetilaca i donese zaradu od oko 300.000 EUR, jer se planira da posetioci ne ostanu samo nekoliko, već sedam do 10 dana – dodao je. 
Predstavljanju studije izvodljivosti prisustvovali su i Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije Požarevca, koja je naručilac njene izrade, kao i Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca.

– Lokaliteti će biti opremljeni turističkom infrastrukturom i povezani u jedinstvenu kulturno-turističku rutu. Oni će biti modernizovani i prilagođeni daljim naučnim istraživanjima i promociji Srbije kao zemlje rođenja 18 rimskih imperatora – napomenuo je Mijatović.

Završetak kompletne rute planira se za 2025. godinu.

Studija je rađena godinu dana, uz učešće oko 30 stručnjaka. Urađena je na u dva toma, na ukupno 1.600 strana. Njenu izradu finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, sa ukupno 20 miliona dinara.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!