fbpx

Puštena u saobraćaj brza pruga Beograd – Novi Sad

charles-forerunner-gapYVvUg1M8-unsplash (1)

Pruga Beograd – Novi Sad, u okviru međunarodne pruge Beograd – Budimpešta, puštena je u saobraćaj, a u prvom brzom vozu na toj relaciji nazvanim “Soko” bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i članovi Vlade Srbije.

– Ovo će dodatno da zbliži Srbiju i Mađarsku. Budimpešta će nam biti iz Beograd na dva sata i 40 minuta kada pruga bude završena – kazao je on.

Istakao je da će to mnogo značiti i za razvoj poslovnih veza juga i centralne Evrope, te da će brzi vozovi uskoro biti i na prugama od Beograda do Niša i Subotice.

Premijer Mađarske Vikotor Orban naveo je da će izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte biti završena do 2025.

Kazao je kako veruje da ukoliko dve zemlje sarađuju jedna sa drugom imaju više šanse da uspeju u budućnosti. Istakao je da su Vučić i on uložili dosta truda tokom proteklih godina kako bi ponovo izgradili prijateljstvo Srba i Mađara.

– To je potpuno novi pristup – kazao je Orban, dodavši da je to način na koji treba da se razvijaju odnosi dve zemlje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da je ponosna na projekat i istakla da će se kvalitet života građana Srbije dodatno popraviti kada se na ovaj način bude moglo putovati od Beograda do Niša i Preševa.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je kazao da je ovaj projekat povezivanja Beograda i Budimpešte simbol prijateljstva.

– Veoma su ovo značajne stepenice u relizaciji te opšte namere da je ovo novi kvalitet u svakodnevnom životu građana. Ovo je jedan od puno poduhvata koji zajednički radimo – kazao je Pastor.

Izgradnja deonice pruge od Beograda do Novog Sada počela je krajem 2017. godine, za vozove brzine 200 kilometara na sat, a koštala je oko 935 mil USD.

Redovan putnički saobraćaj na pruzi Beograd – Novi Sad, dugoj 74,9 kilometra, počeće sutra (20. marta), a karta u promotivnom periodu koštaće u jednom pravcu 300 dinara, dok deca do sedam godina neće plaćati prevoz.

Deonica Beograd – Centar – Stara Pazova, od 34,5 kilometara, građena je iz kredita kineske Eksim banke, a vrednost ugovora bila je 350,1 mil USD. Izvođač radova je bio kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company.

Na deonici Stara Pazova – Novi Sad, u dužini od 40,4 kilometra, radove je izvodila ruska kompanija RZD International, a ukupna vrednost tog projekta je 585,5 mil USD. Finansiranje je obezbeđeno iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica.

18 polazaka iz oba grada
Na brzoj pruzi putnike će prevoziti stariji tip elektromotorne garniture, kao i dve nove Štadlerove dabl-deker garniture sa 314 mesta.

Puna cena povratne karte, kako je ranije najavljivano, trebalo bi da bude 1.600 dinara, a u jednom pravcu 1.000 dinara.

Svakog dana će biti 18 polazaka iz oba grada, prvi u 05:25 iz Beograda, odnosno u 05:28 iz Novog Sada. Poslednji voz će kretati u 22:02 iz Novog Sada, a u 22;20 sa stanice Beograd-Centar, odnosno iz Prokopa.
Saobraćaće tri vrste vozova: “Intersiti”, “Regio-ekspres” i “Regio” koji će se razlikovati po broju stanica na kojima će stajati, a time i po trajanju putovanja između dva grada.

“Intersiti vozovi” će biti najbrži i stizaće na odredište za 36 minuta, pošto će imati samo jednu međustanicu, na Novom Beogradu.

Putovanje “Regio-ekspresom” trajaće 49 minuta, a voz će se zaustavljati na sedam medjustanica: Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci.

Najsporiji će biti “Regio vozovi” koji će putovati 55 do 57 minuta, a stajaće na 11 međustanica: Novi Beograd, Tošin bunar, Zemun, Zemun Polje, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Indjija, Beška, Sremski Karlovci i Petrovaradin.

Najveću brzinu od 200 kilometara na sat vozovi će razvijati na delu od stanice Batajnica do rasputnice Karlovački vinogradi, u dužini od 41,4 kilometara.

Deonica od Novog Sada do Kelebije biće završena za tri godine
Za radove na trećoj deonici brze pruge od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija sa Mađarskom, u dužni od 108,2 kilometara, koji su već počeli novembra prošle godine, sredstva su obezbeđena iz kineskog kredita, a trebalo bi da budu završeni za tri godine. Izgradnja će koštati 1,2 mlrd USD.

Izgradnja pruge Beograd – Budimpešta ukupno će koštati oko 4 mlrd EUR.

To jedan od prvih projekata u okviru kineske globalne inicijative “Pojas i put”, dogovoren kao zajednički projekat Kine, Srbije i Mađarske.

Pruga Beograd – Novi Sad je zbog rekonstrukcije bila zatvorena od februara 2019. godine.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!