fbpx

Pura vida – život kakav treba da bude

DreamDeals_Beach_Text_3840x2000

Da li ste ikada čuli za izraz „pura vida“ i znate li šta on znači? U bukvalnom prevodu, to je „pravi život“, „čisti život“, ali ovaj izraz ima i mnogo dublje značenje. „Pura vida“ je način života Kostarikanaca, ali i njihova filozofija življenja. „Pura vida“ je ono što je Kostarikance učinilo jednom od najsrećnijih nacija na svetu.

               „Pura vida“ se zasniva pre svega na odsustvu stresa – Kostarikancima nije jasno zašto se stanci toliko nerviraju oko gluposti. Njihov način života zahteva da se stvarima pristupa opušteno i sa dozom optimizma čak i u situacijama koje ne deluju nimalo dobro. Kostarikanci veruju da je život lep i da treba biti zahvalan na onome što imamo.

               Naravno, u stvaranju ovakvog načina života veliki uticaj je imala i priroda – iako manja od Srbije, Kostarika ima čak 27 nacionalnih parkova i na tom prostoru živi 500000 životinjskih vrsta. Ova predivna država ima i planine i plaže, a izlazi na istoku na Karipsko more, a na zapadu na Tihi okean. Kostarikanci ne samo da znaju da uživaju, nego i te kako imaju u čemu da uživaju.

               Kao što se može pretpostaviti, ljudi koji žive po pravilima „pura vide“i nisu naročito voljni da idu u rat. Kostarika je još 1949. ukinula vojsku i taj novac preusmerila na obrazovanje. Danas imaju 97% pismenog stanovništva, reklo bi se da im je plan savršeno uspeo. „Pura vida“ ima i svoje negativne strane, kako nigde ne žure, Kostarikanci baš i ne mare da imaju dobre puteve. Polako, ali sigurno, svugde se stigne. A koliko im dobro ide s tom filozofijom života, najbolje se vidi po tome što im je životni vek preko 80 godina, a poluostrvo Nikoja je čuveno po tome što mnogi stanovnici prebace i stotu godinu života.

               Ukoliko želite da upoznate ovaj neverovatni narod i njegov jedinstveni način života, kupite avio-kartu dok je na sniženju i tako uštedite novac. Naime, u KLM-ovoj Dream Deals promotivnoj kampanji cena povratne karte iz Beograda sa svim uključenim taksama iznosi 92 783 dinara. Dream Deals akcija traje od 10. do 24. februara, a za više detalja posetite KLM-ov sajt  https://serbia.klm.com/

Izvor: KLM – AIRFRANCE

Fotografija: KLM – AIRFRANCE

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!