fbpx

Puni entuzijazma u Trebinju: Stigao veliki broj turista

trebinje-4601122_1920

Iako je broj dolazaka i noćenja turista u Republici Srpskoj znatno premašio brojke iz juna 2020. godine, trendovi još nisu dostigli onaj nivo iz predpandemijske 2019.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u junu ove godine ostvarena su 29.644 dolaska i 74.885 noćenja turista.

U istom mesecu 2020. godine, Srpsku je posjetio tek 11.581 turista, a ostvareno je 26.017 noćenja.

Predpandemijske 2019. godine, kada ovaj sektor nije bio pod snažnim udarom restrikcija koje se odnose na putovanja i okupljanja, u junu u Srpskoj zabeleženo je čak 42.589 dolazaka te 89.448 noćenja.

Puni entuzijazma

Iz Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) rekli su za “Nezavisne novine” da su turistički radnici Republike Srpske u ovu godinu ušli s puno entuzijazma i očekivanja da će ona ići u smeru brojeva iz 2019. godine.

Kako dodaju, trenutne statističke brojke daju im nadu da će statistička kriva ići u smeru oporavka turističkog sektora, ali je još rano za prognoze.

“S obzirom na to da je 2019. godina bila rekordna po svim statističkim parametrima, nadamo se da će nam letna sezona doneti željene rezultate. Naravno, kada uzmemo u obzir veliku nestabilnost u smislu epidemiološke situacije i mera koje iz dana u dan donose sve zemlje u svetu i poučeni iskustvom iz prošle godine da se preko noći sve može promeniti, veoma je nezahvalno bilo šta prognozirati”, kažu iz TORS.

Dodaju da je svetla strana pandemije definitivno porast kretanja domaćih turista.

“Naše stanovništvo je postalo svesnije vrednosti koje imaju domaće turističke destinacije, a to pokazuje i porast noćenja domaćih turista od četiri posto za prvih šest meseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine”, ističu iz TORS.

Optimističnim podacima raspolažu i u Javnoj ustanovi Turistička organizacija Banja Luka (TOBL). Kako podsećaju, u gradu na Vrbasu u 2019. godini zabeležena su 88.103 dolaska te 136.696 noćenja.

“Ukupan broj dolazaka u 2020. iznosio je 31.809, a u ovoj godini, za prvih šest meseci, ostvarena su 20.344 dolaska, pa očekujemo da će rezultati iz ove godine biti znatno premašeni u odnosu na 2020. godinu, ali još nismo sigurni da li ćemo dostići rezultate iz 2019”, rekli su iz TOBL.

Kako dodaju, kada je u pitanju pandemijska 2020, za celu tu godinu ostvarena su 48.924 noćenja, dok su u prvih šest meseci 2021. ostvarena 32.784.

“Očekujemo da ćemo ove godine, kada je u pitanju broj i noćenja i dolazaka, ostvariti za više od sto posto bolji rezultat u odnosu na 2020. godinu, ali postoji stah da nećemo dostići rezultate iz 2019, koja je bila najbolja turistička godina u Banja Luci i regiji i šire”, kažu iz TOBL za “Nezavisne novine”.

U Trebinju veliki broj turista

Jedna od nada turizma u Srpskoj svakako je grad Trebinje, koji posećuje veliki broj turista, uglavnom iz BiH i Srbije. U gradu na Trebišnjici u maju ove godine evidentirano je više poseta u odnosu na isti mesec 2019. godine, u junu su zabeležene slične brojke kao u junu 2019, a i jul je bio poprilično popunjen.

“Optimistični smo, veliki broj turista je ovde. Podsetio bih da su nam 2019. godine došli turisti iz 94 zemlje sveta, što ove godine nije slučaj, pa su nam gosti pretežno iz Republike Srpske, FBiH i Srbije. Ali, ako se ovako nastavi, smatram da ćemo do kraja ove godine zabeležiti možda čak i veći broj noćenja u odnosu na 2019. godinu”, kaže za “Nezavisne novine” Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!