fbpx

Pula i Fažana

IMG_20220803_190341_003

Pula je najveći grad u Istri, poznat po velikom broju antčkih spomenika, dugoj tradiciji vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma, što duguje dobroj pozicioniranosti. Ono što je doprinelo razvoju turizma je blaga mediteranska klima, očuvana priroda, čisto more i bogata kultura i arhitektura.

Arena

Pulska arena najveći je i najsačuvaniji spomenik iz antičkog perioda u Hrvatskoj. Ovaj amfiteatar iz prvog veka smešten je van zidina stare Pule. Arena je građena tokom prvog veka istovremeno sa Koloseumom u Rimu. U njemu su se tokom rimskog carstva održavale gladijatorske borbe, borbe sa divljim zverima i viteške borbe koje su bile izuzetno važan društveni događaj u tom periodu, a danas se u njemu tokom letnjeg perioda održavaju nastupi, festivali i koncerti domaćih i međunarodnih muzičara. Arena može da primi 5.000 gledalaca.

Sredinom jula u Areni se održava Pula Film Festival, koji je jedan od najstarijih kontinuiranih filmskih festivala na svetu. Festival je osnovan 1953. godine, a ove godine se održao 69. poredu.

Očuvana je i trijumfalna kapija, a u centru Pule se nalazi  i Augustov Hram iz 1. veka, koji sagrađen za vreme vladavine rimskog cara Augusta.

Kaštel

Na vrhu brda u centru Pule nalazi se Mletačka utvrda Kaštel, a sa vrha brda se pruža pogled na ceo grad. Današnji izgled datira iz 17. veka kada ju je izgradila Mletačka republika, kako bi zaštitila grad. U Kaštelu se nalazi Istorijski muzej Istre.

Akvarijum

U blizini centra grada nalazi se akvarijum, gde se može videti 200 različitih životinjskih vrsta morskog sveta. Akvarijum se nalazi u staroj tvrđavi Verduela iz 1885. godine, koja je bila deo odbrambenog kompleksa austrougarske Tvrđave Pula.

Fažana

8 kilometara od Pule, nalazi se mesto Fažana. Nekada je bila ribarska luka, a danas turističko mesto, koga nazivaju „vrata Briona“. Jer na samo 3 kilometra udaljenosti od Fažane nalazi se nacionalni park Brioni. Do Briona od Fažane se stiže brodom za 15 minuta, a već iz Fažane se može videti ovaj nacionalni park.

U Fažani se svake gopdine održava festival „Fešta od srdela“, jer Fažana ima bogatu ribolovnu tradiciju.

Luka i riva su mesta gde se danas tokom leta održavaju kulturne i umetničke manifestacije.

Fažanska riva je izgrađena od kamena sa pulskih zidina koje su srušene u 17. veku. Tu se nalazi i fažansko šetalište koje vodi od fažanske rive, preko kampa Bi Villiage, smešten u istarskoj borovoj šumi za sve ljubitelje kampovanja.

Autor: B. S.

Fotografije: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!