fbpx

Prvo izdanje filmskog festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku

Cinema

Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” biće održano tokom predstojećeg vikenda, od 29. do 31. jula. u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora, piše na sajtu Filmskog centra Srbije.
U takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja: Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. Svih 15 filmova iz inostrane produkcije imaće svoje srpske premijere na festivalu. Ova ostvarenja prethodno su prikazivana na nekim od najznačajnijih svetskih festivala.
U okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, filmovi će se nadmetati za glavnu nagradu festivala “Zapis” i specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri koji čine istaknuti srpski i regionalni dokumentaristi: Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević.
Pored takmičarskog programa, koji će biti prikazivan u sali Doma kulture “Vojislav Ilić”, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma Rampart, na temu “Sećanja, snovi i prostori”. U okviru pratećeg programa, organizatori su najavili i prigodan muzički program.
Festival organizuje Udruženje Srpski Holywood. Glavni pokrovitelj je Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik. Prijatelji festivala su Serbia World Music Festival Gornji Milanovac i Etno kuća Ostrvica.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!