fbpx

Prvi put u istoriji merenja na vrhu Grenlanda pala kiša, a ne sneg

icebergs-932963_1920

Prvi put u istoriji merenja na vrhu Grenlanda padala je kiša, a ne sneg. Temperature na vrhu Grenlanda (3200 metara nadmorske visine) su tokm vikenda porasle iznad nule, a topli zrak podstakao je padanje ekstremne kiše, koja je izbacila 7 milijardi tona vode na ledenu ploču.

Radilo se o najvećoj količini padavina na ledenoj ploči od početka merenja, 1950. godine, a u nedelju je količina izgubljene ledene mase bila sedam puta veća od normalne za ovo doba godine.

Kako klimatske promene, uzrokovane ljudskim aktivnostima, zagrevaju planetu, dolazi do sve većeg gubitka ledene površine.

Prema izveštaju UN-a o klimi objavljenom ovog meseca, sagorevanje fosilnih goriva dovelo je u poslednje dve decenije do topljenja Grenlanda.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Cryosphere pokazalo je da je od sredine 1990-ih naša planeta izgubla neverojatnih 28 biliona tona leda, od čega veliki deo s Arktika, uključujući pritom i ledenu ploču Grenlanda.

Jennifer Mercer, vođa Kancelarije za polarne programe pri Nacionalnoj organizaciji za istraživanja, smatra da će kiša trajno uticati na svojstva snega, stvarajući koru koja će apsorbovati više energije od Sunca, sve dok ne bude zatrpana snegom.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!